In alle landen van de Europese Unie is een autoverzekering verplicht. Jouw auto moet altijd verzekerd zijn voor het geval je met je auto schade rijdt. Het is bij wet verplicht om een autoverzekering voor je auto aan te schaffen. Waar moet je nu op letten bij het vinden van de juiste autoverzekering? De meeste kosten aan je auto zitten in het onderhoud, de brandstof en de wegenbelasting. Deze kosten heb je niet zozeer zelf in de hand, maar je kunt wel degelijk besparen op je autoverzekering door eerst de verzekeraars te bekijken.
Dekking autoverzekering
Het is in Nederland verplicht minimaal een WA autoverzekering te hebben. Een WA verzekering is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade die jij met je auto bij een andere weggebruiker veroorzaakt. Op het rondrijden zonder verzekering staan hoge boetes, daarnaast wordt er zonder verzekering helemaal niets uitgekeerd bij eventuele schades. Er bestaan zo’n 75 verschillende autoverzekeringen. De keuze van de verzekering hangt onder andere af van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, type auto en je leeftijd.
Naast een WA autoverzekering is het mogelijk een WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco verzekering af te sluiten. Deze laatste twee varianten zijn uitgebreider en dekken ook bepaalde schades aan de eigen auto.
Wanneer je een Casco verzekering afsluit, ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen auto. De WA + beperkt Casco verzekering dekt bepaalde schade aan je eigen auto. De volgende schades vallen binnen een beperkt Casco verzekering:
- Diefstal
- Schade door hagel
- Schade door storm
- Ruitbreuk bij inbraak
- Schade bij vervoer van de auto
- Schade door botsing met dieren
(Schade aan je eigen auto die je zelf veroorzaakt hebt wordt niet vergoed. Denk hierbij aan een aanrijding.)
Kies je voor een WA + volledig Casco, in de volksmond ook wel een All Risk verzekering genoemd, dan ben je volledig gedekt tegen schade die je met je auto maakt. Deze verzekering vergoedt dezelfde zaken als de WA + beperkt Casco verzekering, maar is uitgebreid met dekking voor schade die is ontstaan door eigen toedoen. De volgende schades vallen binnen een WA + volledig Casco:
- Schade door botsing
- Schade door slippen of van de weg raken
- Schade door te water raken
- Schade door omslaan
De keuze voor een (passende) autoverzekering wordt deels beïnvloed door het soort auto dat je wilt laten verzekeren. Heb je een oudere auto, dan kun je er voor kiezen om enkel een WA verzekering af te sluiten. Heb je daarentegen een nieuwere auto, die je teveel waard is om eventuele schade zelf te betalen, dan kun je kiezen voor een WA + beperkt Casco of Wa + volledig Casco verzekering.
Autoverzekering berekenen
Heb je een nieuwe auto gekocht en moet je voor het eerst een autoverzekering afsluiten? Of wil je met je huidige auto overstappen naar een andere, goedkopere autoverzekering? Om snel een goede autoverzekering voor je te kunnen vinden, zijn gegevens als het kentekennummer, de kilometerstand en het aantal schadevrije jaren belangrijke gegevens om bij de hand te houden. Daarnaast hebben je persoonlijk gegevens natuurlijk invloed op de hoogte van je autoverzekering: je geboortedatum geslacht, je gereden schadevrije jaren, je adresgegevens en hoe lang je je rijbewijs al hebt.
Nadat je deze gegevens hebt ingevoerd in de autoverzekering berekening tool, worden de autoverzekeringen op maat gezocht, zodat jij makkelijk en overzichtelijk de verschillende autoverzekeringen kunt bekijken. Heb je op dit moment het idee dat je te veel premie betaalt voor de verzekering van je auto? Dan weet je met behulp van de tool binnen enkele minuten of het beter is om over te stappen!
Geschikte autoverzekering vergelijken
Tijdens het bekijken van autoverzekeringen kun je verzekeringen sorteren op basis van kwaliteit of prijs. Indien je op zoek bent naar de goedkoopste autoverzekering, kun je kiezen voor de verzekeraar met de laagste maandpremie. Je kunt kiezen voor een WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco verzekering. Vaak zijn de onderlinge verschillen tussen de verzekeraars niet heel groot, waardoor een duurdere autoverzekering niet eens zoveel beter of uitgebreider hoeft te zijn dan een goedkopere variant.
De premie voor een WA verzekering is dus de goedkoopste optie, maar je geniet in dat geval ook enkel van de minimale dekking. Vanzelfsprekend betaal je voor een All Risk autoverzekering de hoogste maandpremie, maar dan ben je ook verzekerd voor praktische alle vormen van schade. Hoe hoger de dekking, hoe hoger de kosten.
Zakelijk rijden: afsluiten verzekering leaseauto
Ben je een zakelijk rijder en wil je je leaseauto verzekeren? Indien je operational lease rijdt, zit de autoverzekering vaak bij het leasecontract inbegrepen. Je betaalt een vast bedrag per maand waarmee de afschrijving, de wegenbelasting, de reparatiekosten en de verzekering van de auto worden gedekt. Bij financial lease dien je deze kosten wel zelf te betalen en dien je dus ook zelf zorg te dragen voor het afsluiten van een autoverzekering.
Heb je langere tijd in een leaseauto gereden, maar stap je nu over naar een eigen auto? In dat geval kun je de leaseverklaring opvragen bij de betreffende leasemaatschappij. In de leaseverklaring staat opgenomen hoeveel schadevrije jaren je met je leaseauto hebt gereden. Deze jaren kun je meenemen naar je nieuwe verzekering.
Aanvullende verzekeringen
Bij het afsluiten van een autoverzekering heb je ook de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen toe te voegen. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet verplicht.
Rechtsbijstandverzekering:
Vergoeding voor deskundige rechtshulp of juridisch advies in geval van een ongeluk of letselschade.
Schadeverzekering voor inzittenden:
Bij deze verzekering krijgen de meeverzekerde inzittende ook schadevergoeding in geval van letsel of andere kosten door een ongeval.
Ongevallen inzittendenverzekering:
Hierbij wordt er een vast bedrag uitgekeerd wanneer iemand na een ongeval invalide raakt of komt te overlijden.
Dit geldt zowel voor de bestuurder als eventuele medepassagiers.