Vergelijk Zorgverzekering

Geboortedatum
Eigen risico
385
Vrije keuze

Zorgverzekering vergelijken

Een zorgverzekering is in Nederland verplicht. Kinderen tot 18 jaar kun je gratis meeverzekeren via een gezinspolis, waarvan de overheid de premie betaalt. Vanaf 18 jaar betaal je wel premie aan de zorgverzekeraar. Jaarlijks, aan het einde van het kalenderjaar, kun je wisselen van zorgverzekeraar en zorgverzekering. In tegenstelling tot andere verzekeringen, kun je deze niet tussentijds stopzetten. Kies dus voor een zorgverzekering waar je het hele jaar baat bij hebt. 

Waarom zorgverzekeringen vergelijken?

Je persoonlijke situatie is niet ieder jaar hetzelfde, noch is je gezondheid ieder jaar hetzelfde. Zodoende zou het raar zijn als zorgverzekering wel ieder jaar hetzelfde is. Zit je langere tijd bij dezelfde zorgverzekeraar, dan zou het kunnen zijn dat je huidige verzekering niet meer goed past bij je huidige situatie. Je kunt jaarlijks een flink bedrag besparen op je zorgpremie indien je ieder jaar de tijd neemt om zorgverzekeraars met elkaar te vergelijken en over te stappen. Overstappen van zorgverzekeraar kan maar één keer per jaar, vanaf half november tot 31 december. Dit is een goed moment om je huidige zorgverzekering eens goed tegen het licht te houden en eventueel te kiezen voor een verzekering met een betere dekking en/of goedkopere premie. Maak gebruik van onze onafhankelijke prijsvergelijker om verzekeringen, pakketten en premies met elkaar te vergelijken.

Breng je zorgwensen vooraf in kaart

Ieder jaar veranderen de zorgpremies en de diensten die wel of niet gedekt worden door de basisverzekering. De verzekeraar die dit jaar het beste bij je past, hoeft dus niet de verzekeraar te zijn die volgend jaar het beste bij je past. Over het algemeen wordt er dan ook aangeraden om ieder jaar opnieuw een vergelijking te maken tussen alle zorgverzekeraars en de verzekeringen die zij bieden. 

Daarnaast moet je ook een beetje kunnen inschatten hoe jouw jaar en je gezondheid zullen verlopen. Ben je meestal gezond en heb je doorgaans voldoende aan de basisverzekering? Dan zou je kunnen overwegen om je eigen risico een stukje omhoog te schroeven. Zolang je hier niet daadwerkelijk aanspraak op hoeft te maken, kan je dit al snel tientallen euro's per jaar schelen. Ben je echter een brokkenpiloot en verwacht je ook dit jaar weer wat ziekenhuis bezoekjes? Dan zou je er voor kunnen kiezen om je eigen risico zo laag mogelijk te houden en te kijken welke aanvullende verzekeringen voor jou interessant zijn. 

Dekking zorgverzekering - aanvullend of niet?

Een ander heikel puntje zijn de vaak aanvullende verzekeringen. Of je een aanvullende zorgverzekering nodig hebt of niet, ligt helemaal aan jouw persoonlijke situatie. Ben je op dit moment gezond en verwacht je ook komend kalenderjaar weinig zorgkosten? Dan kun je overwegen om geen aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Ga eerst eens na hoeveel je voor een aanvullende zorgverzekering betaalt en hoe vaak je er daadwerkelijk gebruik van zult maken. Het kan goedkoper zijn om de kosten van losse bezoeken op je te nemen dan om hiervoor een aparte verzekering af te sluiten.

Wanneer kun je van zorgverzekering overstappen?

Je kunt jaarlijks maar één keer overstappen van zorgverzekeraar. Hier heb je per jaar zes weken de tijd voor: tussen half november en 31 december krijgt iedere Nederlander de mogelijkheid om van zorgverzekering te wisselen. Stap je binnen deze periode over, dus vóór 1 januari van het daaropvolgende jaar, dan zegt je nieuwe verzekeraar doorgaans je oude zorgverzekering op. Zo heb je hier verder geen omkijken meer naar. Indien je zelf je huidige zorgverzekering opzegt, dan heb je nog tot 31 januari om een andere zorgverzekering af te sluiten. Heb je een verzekering gevonden die bij je past? Stap dan gemakkelijk en snel over via onze overstapmodule. Na het afsluiten van een andere zorgverzekering heb je overigens nog een wettelijke bedenktijd van veertien dagen om je overstap kosteloos en zonder opgaaf van reden te kunnen annuleren.

Tussentijds overstappen van zorgverzekering

Hoewel je dus in principe maar één keer per jaar kunt wisselen van zorgverzekering, gelden er wel een aantal uitzonderingen op de regel. In bepaalde situaties kun je wel tussentijds overstappen:

  • indien je gaat scheiden en je persoonlijke situatie veranderd;
  • indien je dit jaar volwassen word (18+);
  • indien je uit het buitenland (terug) komt;
  • indien het zorg collectief waarbij je bent aangesloten opgeheven wordt;
  • indien je je premie en aanvullende dekkingen omhoog wilt schalen;
  • indien je uit een militair dienstverband komt;
  • indien je nog geen zorgverzekering hebt en dus een nieuwe verzekering moet afsluiten. 

Is één (of meerdere) van het bovenstaande op jou van toepassing, dan kun je op ieder moment van het jaar overstappen. Je bent namelijk zelfs wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Ook dan is het voortijds vergelijken van verschillende verzekeringen verstandig, zo weet je zeker dat je beste (of goedkoopste) zorgverzekering vindt.