Ga naar overzicht

Miljoenste slimme meter geïnstalleerd

07-03-2016 12:39

Afgelopen week werd de miljoenste slimme meter geïnstalleerd. Netbeheerder Liander plaatste de meter op vrijdag 26 februari bij een huishouden in IJmuiden. Tot en met 2020 bieden alle netbeheerders aan ieder huishouden in Nederland een slimme meter aan.

Gratis slimme meter 

De installatie van een slimme elektriciteit- en gasmeter is geheel gratis wanneer je als consument op het aanbod van je lokale netbeheerder ingaat. Een verstandige beslissing, want slimme meters bieden nogal wat voordelen. Bovendien maken de meters het een stuk eenvoudiger om te besparen op energieverbruik en -kosten. 

Inzicht in energieverbruik

Het mooie van een slimme meter is ook dat je als consument geen meterstanden meer hoeft door te geven. De meter geeft de standen automatisch door aan de leverancier. De gegevens zijn beveiligd dus de privacy is geborgd. 

Door het automatisch verwerken van de gegevens krijgen klanten met een slimme meter - in plaats van één maal - zes keer per jaar een verbruiksoverzicht van hun leverancier. Daarmee heb je als consument maximaal inzicht in je gebruiks- en verbruiksgedrag. Op die manier kun je zelf bijsturen wanneer het nodig is.

Energie besparen steeds makkelijker

De meters zijn nu al slim, maar ze zullen in de toekomst nóg slimmer worden. Dankzij de moderne meters is het straks bijvoorbeeld mogelijk om energie per kwartier af te rekenen. Geld besparen wordt daarmee nog eenvoudiger, ook omdat er gunstiger contractvormen zijn die rekening houden met deze manier van afnemen. 

Omdat de slimme meters goed communiceren met apps en andere innovatieve producten wordt het zelf beheren van energie steeds eenvoudiger. Via smartphones en tablet is er maximaal inzicht in energieverbruik en -gebruik. En dat maakt energie besparen haalbaar en vooral heel makkelijk.

Bron: Liander