Vergelijk Rechtsbijstandverzekering

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering verzekert je van juridische ondersteuning tijdens een (potentieel) conflict. Wanneer je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten, kun juridisch advies inwinnen voordat je juridische stappen onderneemt, of bijstand aanvragen indien je reeds een conflict hebt lopen. Je wordt dan geholpen door juristen die in dienst zijn van de verzekeraar waarbij je een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten. Moet er een rechter of advocaat bij het conflict aan te pas komen? Dan kun je deze ook inschakelen via de rechtsbijstandverzekering. De kosten hiervoor worden dan vaak (grotendeels) vergoed door de verzekering. 

Dekking rechtsbijstandverzekering

De meeste verzekeraars bieden een basispakket met een aantal standaard verzekeringsmodules aan, dat dekking biedt voor conflicten op het gebied van arbeid en inkomen, verkeer, consumentenzaken en wonen. Aanvullend kun je, indien je rechtsbijstand nodig hebt op het gebied van het verhuren van je woning of conflicten op het gebied van fiscaal recht en vermogensbeheer hiervoor ook een dekking afsluiten. Daarnaast kun je ook een losse verzekeringsmodule afsluiten als je rechtsbijstand nodig hebt voor een echtscheiding. 

Indien je een serieus beroep doet op je rechtsbijstandverzekering heb je twee mogelijkheden: zelf een advocaat inschakelen of een advocaat inhuren via de verzekeraar. Een rechtsbijstand verzekering kost per jaar ongeveer hetzelfde als een advocaat per uur. De kosten van een deze verzekering heb je er dus doorgaans snel weer uit. Wil je een rechtsbijstandverzekering afsluiten, dan kun je kiezen uit verschillende varianten en dekkingen:

  • Consument: conflicten op het gebied van kopen of huren, bijvoorbeeld een conflict met je woningcoöperatie. 

  • Inkomen: conflicten op het gebied van werk en inkomen, bijvoorbeeld een (dreigend) ontslag of een ander conflict met je werkgever.
     
  • Wonen: denk aan een conflict met de verhuurder van je woning, je makelaar of zelfs een conflict met de buren.

  • Verkeer: voor conflicten op het gebied van deelname aan het verkeer, bijvoorbeeld een aanrijding tussen een scooter en fietser. 

  • Fiscaal recht en vermogen: conflicten over de aan- of verkoop van aandelen, obligaties en opties. 

​Rechtsbijstandverzekeringen bekijken

Op deze pagina kun je rechtsbijstandsverzekeringen en verzekeraars bekijken. De rechtsbijstandverzekering tool toont een overzicht van alle verzekeraars en hun premies, waarna jij kunt bepalen welke verzekeraar het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Als je het nog eens bekijkt, valt het je misschien op dat diverse verzekeringsproducten en aanbieders veel overeenkomsten vertonen. Dat komt omdat veel verzekeraars in de praktijk de uitvoering van de juridische ondersteuning uitbesteden aan grote, gespecialiseerde instanties, waaronder DAS of SAR.

Toch heeft het bekijken van rechtsbijstandsverzekeringen wel degelijk zin. Naast de overeenkomsten tussen de verschillende verzekeraars, zijn er ook een aantal grote verschillen. Met name de aangeboden pakketten en de bijbehorende premies kunnen nogal van elkaar verschillen. Ook wanneer je al een rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten is het raadzaam om deze en andere verzekeraars opnieuw te bekijken: in de meeste gevallen kun je met overstappen geld besparen.