Ga naar overzicht

5 simpele tips, snel energie besparen

31-07-2019 15:10

Energie besparen, dat kan op veel manieren. Bijvoorbeeld door zonnepanelen aan te schaffen of je woning te laten isoleren. Dat zijn slimme maar óók kostbare maatregelen. Wil je snel besparen zonder grote investering? Met deze 5 tips heb je direct invloed op jouw energierekening!

Energie besparen heeft veelal te maken met slim nadenken en verstandig doen. Je maakt al merkbaar verschil door eenvoudige maatregelen te treffen. Wanneer je bewust omgaat met de verwarming van je woning, met het huishouden en met de apparaten die je gebruikt dan kun je al snel euro’s besparen. Hoe? We zetten 5 snelle tips voor je op een rij.

Voorkom sluipverbruik

Kijk eens rond in je woning en zie hoeveel apparaten er op de stand-by modus staan. Je televisie, je koffiezetapparaat, wasmachine, waterkoker… Het is maar zo een heel lijstje. In de stand-by modus gebruiken apparaten nog steeds energie. En dat is zonde. Dus trek de stekker uit het stopcontact en voorkom sluipverbruik. Dat kan je maar zo 100 euro per jaar schelen. 

Thermostaat, zet ‘m een graadje lager

Ga je de deur uit of ga je slapen? Denk aan de thermostaat, want die kan dan een paar graden lager. Helemaal handig is als je er niet zelf aan hoeft te denken, dat kan met een klokthermostaat. Stel deze in op een uurtje voordat je naar bed en de temperatuur gaat vanzelf én op tijd omlaag. Al die uurtjes bij elkaar zijn jaarlijks goed voor heel wat euro’s.

Stoken, dat kan slimmer

Een ruimte verwarmen waar je niet of nauwelijks bent? Dat is zonde. Draai de verwarming in kamers waar je niet of weinig bent gewoon dicht. Verwarm alleen de kamers waar je wel veel bent, zoals je woon- of werkkamer. En zorg ervoor dat je tussendeuren gesloten houdt, dan blijft de warmte ook echt waar het nodig is.

Huishouden: vaat en was

We staan er niet altijd bij stil, maar er zijn twee apparaten in huis die koplopers zijn in stroomverbruik: de vaatwasser en de wasmachine. Slim is om ze pas hun werk te laten doen wanneer ze echt vol zitten. Dat scheelt wasbeurten. En heb je een eco-stand op de machine? Gebruik hem vooral, op 30 graden worden je kleren net zo schoon als op 90 graden.

Donker waar ’t kan, licht waar nodig

Oftewel: doe het licht uit in kamers en ruimtes waar je niet bent. We vergeten het nog wel eens als we snel even iets uit de keuken of van boven halen, maar probeer eraan te denken: zet de schakelaar om wanneer je de ruimte verlaat. Hij zit vrijwel altijd bij de deur dus daar kom je toch langs! 

Meer bespaartips? Kom regelmatig kijken op verlaagjemaandlasten.nl, we vertellen je regelmatig hoe je jouw energierekening én maandlasten kunt verlagen. Extra tip: vergelijk eens energieleveranciers, dat kan je wel 350 euro op jaarbasis opleveren.