Ga naar overzicht

66% Nederlandse huishoudens liever geen live tv via internet

01-01-0001 00:00

Een groot deel van de Nederlanders kijkt het liefst tv op de traditionele manier. 66 procent van de Nederlandse tv-kijkers is niet van plan om zijn abonnement op live tv (lineair) in te ruilen voor een losse online dienst met live tv (OTT). 

De cijfers komen uit een onderzoek dat Telecompaper in april en mei van jaar uitvoerde. De ondervraagden kregen een voorstel waarbij een fictieve online live tv-dienst (ook wel OTT, wat staat voor Over-the-Top) werd aangeboden voor € 9,95 per maand. Het pakket bevatte een klein aantal zender (NPO, RTL en SBS), alsmede de mogelijkheid in terug te kijken tot een jaar, in HD kwaliteit én zonder reclame. 

Kijken zonder reclame

Een mooi idee, zou je denken. Zo’n 40 procent van de ondervraagden vonden dat ook. Als belangrijkste reden noemen zij dat ze geen reclame-onderbrekingen meer willen hebben tijdens het terugkijken van programma’s. Bij de programma-gemist diensten van reguliere tv aanbieders worden wel reclames getoond.

Een andere reden om afscheid te nemen van het traditionele tv-abonnement is de prijs. Het fictieve maandtarief van € 9,95 wordt door velen als de belangrijkste reden gezien. Bijna 30 procent geeft bovendien aan alleen te kijken naar de zenders die in het pakket worden aangeboden.

Traditioneel tv kijken

De groep die niet wenst over te stappen blijkt in de meerderheid. 55 procent van die groep wil blijven kijken zoals ze dat gewend zijn. Daarbij geven ze aan dat ze juist het uitgebreide aanbod, met zenders als BBC, Comedy Central en regionale omroepen, prettig vinden. Deze groep vind ook de kosten te hoog in verhouding tot wat er wordt geboden.

  

Bron: Telecompaper