Ga naar overzicht

7 simpele tips: het is tijd om energie te besparen!

30-11-2021 19:06

Het is wat met die hoge energieprijzen; torenhoog zijn ze. Die energierekening is niet iets om naar uit te kijken, zeker nu niet. De hoogste tijd dus om nog slimmer met energie om te gaan. Dat lukt je met deze 7 slimme en eenvoudige bespaartips.

Energie besparen moeilijk en veel werk? Niet met de tips die wij voor je op een rij zetten. Al met kleine aanpassingen en slimme handelingen kun je heel wat energie en euro’s besparen. Juist nu een goed idee, niet waar? Lees dus snel verder en doe je voordeel (letterlijk!) met deze energie-en-geld-bespaartips!

Tip 1
Douche 5 minuten of minder
Kort douchen is geld besparen, zo simpel is het. Douche je maximaal 5 minuten; of korter natuurlijk, want dan bespaar je nog meer. Gebruik de timer van je telefoon, een zandlopertje of kookwekker en je weet precies wanneer de kraan uit moet. Je kunt ook een muzieknummer uitkiezen dat 5 minuten duurt (of 4 minuten, of 3 minuten…). Is het nummer afgelopen dan is het tijd om je af te drogen. 

Tip 2
Koop een spaardouchekop
Nog een douchetip: koop een waterbesparende douchekop. Dat scheelt liters water en dus ook liters verwarmd water. Wist je dat een spaardouchekop 7 liter water per minuut doorlaat en een gewone douchekop 10 liter? Reken het maar uit…

Goed om te weten: een waterbesparende douchekop werkt niet als je een keukengeiser hebt. Omdat je weinig warm water vraagt, slaat de geiser niet aan. Trouwens, een koude douche schijnt heel gezond te zijn!

Tip 3
Doe de deuren dicht!
Je ouders zeiden het vroeger vast al vaak tegen je: doe de deuren dicht. Slim advies, want een open deur is een warmte-verdwijn-gat. Als deuren openstaan verdwijnt er veel warmte naar ruimtes waar je niet bent. Dus: sluit de deuren in huis en houdt de warmte in de kamer waar je bent.

Bonustip: vergeet je deuren dicht te doen? Deurveren en deurdrangers nemen die taak van je over.

Tip 5
Denk aan de thermostaat
Wees zelf nog slimmer dan je thermostaat, gebruik ‘m om te besparen. Ben je thuis bijvoorbeeld bezig (werken, schoonmaken, klussen etc.) dan kan de thermostaat gerust naar 19 graden, dat is warm genoeg. Zit je rustig op de bank, dan mag er natuurlijk best een graadje bovenop.
Denk ook aan de thermostaat voordat je naar bed gaat. Zet de hem ’s nachts een stuk lager, 15 graden is dan een goede temperatuur. Heb je vloerverwarming? Zet de thermostaat dan op 17 of 18 graden. Zo duurt het minder lang om de volgende dag weer op te warmen.

Tip 6
Led-lampen!
Misschien inmiddels een inkoppertje, maar led-lampen maken écht verschil. Ze gebruiken maar liefst 85% (!) minder stroom dan de ouderwetse gloeilamp. En ook nog eens 75% minder dan halogeenlampen. Hier valt dus serieus energie te besparen.

Led-bonustip: Begin met het vervangen van de lampen die je meest aan hebt – vaak staan of hangen die in de woonkamer en keuken. Kijk ook naar lampen met een hoog aantal Watts.

Tip 7
Wassen. 30 of 40 graden is voldoende
Heet wassen, da’s echt niet nodig. Op 30 of 40 graden slaan ook vrijwel alle vlekken op de vlucht; elke was wordt gewoon goed schoon. Zorg er ook voor dat je wastrommel goed vol zit – minder wassen is sowieso energie en geld besparen. Je bespaart dan ook nog eens wasmiddel. Daar worden je portemonnee en het milieu ook blij van.

Extra was-en-bespaar-tip: Hang je was op om te drogen. De wasdroger is een ware energievreter; het is vrijwel de grootste energieverbruiker in huis.

Zo, heb je even wat tips om wat meer grip te krijgen op die hoge energierekening. Wil je mee tips? Kom dan regelmatig terug op verlaagjemaandlasten.nl en vind-ons-leuk op Facebook.