Ga naar overzicht

Aandeel duurzame energie steeg in 2020 harder dan ooit

31-05-2021 20:51

Goed groen nieuws: afgelopen jaar steeg het aandeel duurzame energie dat we in Nederland verbruikten sneller dan ooit te voren. Meer dan 11 procent van ons totale energieverbruik kwam uit hernieuwbare bronnen. In 2019 lag dit nog op 8,8 procent, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De zonnepanelen op onze daken en de windmolens op land en in zee: we hadden ze niet voor niets in 2020. Sterker nog, we maakten er dankbaar gebruik van, meer nog dan ooit. We maakten samen een duurzame inhaalslag. Van 8,8 procent in 2019 naar 11 procent in 2020. Dat is een prachtige groei, aldus het CBS. Een kanttekening is er ook: ondanks de toename loopt Nederland nog altijd achter op de Europese doelstellingen.

Nog veel te vergroenen

Volgens de Europese afspraken zou in 2020 minimaal 14 procent van ons totale energieverbruik uit duurzame, hernieuwbare bronnen moeten komen. De reden dat we die 14 procent niet hebben gehaald, zit hem vooral in het feit dat veel sectoren niet of nauwelijks daadwerkelijk met vergroening zijn begonnen. Vooral sectoren zoals de zware industrie en transport maken nog altijd voornamelijk gebruik van fossiele brandstoffen. En ja, da’s nou niet echt duurzaam. Echt niet zelfs. 

Hernieuwbare bronnen in de lift

Terug naar het goede nieuws. Al sinds 2010 produceren en verbruiken we in Nederland steeds meer duurzame energie. Groene energie levert dus al meer dan tien jaar een steeds grotere bijdrage aan de energievoorziening in Nederland. Vooral sinds 2014 stijgt het aandeel energie uit hernieuwbare bronnen flink. Dat komt mede doordat we in Nederland steeds meer windmolens en zonnepanelen plaatsen om daar energie mee op te wekken. Er is meer productie op eigen bodem. 

Naast een toename in het verbruik van energie uit wind en zon, nam ook het verbruik van biomassa nam toe, vooral door bijstook in kolencentrales en installaties die draaien op afval, aldus het CBS.