Ga naar overzicht

Aantal smartphonegebruikers neemt fors toe

29-01-2015 12:14

De markt voor smartphones is volop in beweging. Meer dan ooit zelfs. Het aantal bezitters van een smartphone is dan ook niet eerder zo hoog geweest. Bijna drie op de vier Nederlanders van twaalf jaar en ouder bezit op dit moment een smartphone. 

Dat is één van de uitkomsten van het Dutch Smartphone User Report 2014 dat Telecompaper uitbracht. Van de ruim 12.000 ondervraagden gaf 47 procent aan smartphone van Samsung te hebben en 23 procent in het bezit te zijn van een iPhone. Ook merken als HTC, LG en Huawei blijken populair.

Smartphone schade

Ander leuk detail is dat mannen vaker de nieuwste telefoons hebben, terwijl vrouwen genoegen nemen met een iets ouder model. Zo’n 55 procent van de Nederlandse Galaxy S5 gebruikers is man, tegenover 45 procent vrouw. Het verschil tussen iPhone gebruikers is groter: 61 procent man en 39 procent vrouw. 

Jonge gebruikers zijn overigens niet zo heel zuinig op hun mobieltje. Ruim 60 procent van de jeugd heeft wel eens schade gehad. Bij ouderen ligt dat beduidend lager op 10 procent. Jongeren laten zes keer vaker hun smartphone vallen, waarbij vooral het scherm de schadepost oplevert. Overigens hebben vrouwen vaker waterschade aan hun mobieltje en gaan mannen twee keer zo vaak op hun toestel zitten.

Ontwikkelingen smartphone gebruik

Hoewel uit het Smartphone User Report blijkt dat het aantal Samsung bezitter aanzienlijk hoger is dan het aantal iPhone eigenaren, zijn Apple en Samsung even groot in de wereldwijde afzet van smartphones. Volgens cijfers van Strategy Analytics is de afzet wereldwijd gegroeid naar een record van 380 miljoen stuks en 1,3 miljoen over heel 2014. Apple deelt de koppositie met Samsung: beide met 74,5 miljoen smartphones. 

De forse toename van het aantal smartphone gebruikers brengt bijzondere ontwikkelingen met zich mee. Zo vindt een kwart van alle wereldwijde online betalingen plaats vanaf een mobieltje, kunnen gebruikers via clouddiensten overal beschikken over privé en gedeelde documenten en beheersen consumenten hun woning en energie verbruik op afstand. Zo wordt de smartphone steeds meer een vast onderdeel van ons leven.