Ga naar overzicht

Bellen en sms'en binnen Europa goedkoper

12-08-2014 13:15

Sinds afgelopen maand kan er binnen Europa weer goedkoper gebeld en ge-sms’t worden. Dat is te danken aan de Europese Commissie die Europa als één markt ziet en om die reden de tariefverlaging heeft afgedwongen bij de telefoonoperators. De nieuwe tarieven zijn goed nieuws voor vele vakantiegangers.

De tariefverlaging komt voor velen op het juiste moment. Het is namelijk fijn om te weten dat contact met het thuisfront geen onnodige hoge en verrassende kostenpost meer is. Binnen de Europese Unie zijn de tarieven voor zowel bellen als sms’en gemaximeerd. 

Nieuwe tarieven

Zo mag bellen binnen de EU maximaal 23 cent per minuut kosten en gebeld worden nog maar maximaal 6 cent per minuut. Dat is een aanzienlijke daling ten opzichte van de tarieven van afgelopen jaar. Toen kostte bellen maximaal 29 cent per minuut en gebeld worden 8 cent. In de jaren daarvoor lagen de kosten nog hoger.

Ook sms’en is behoorlijk goedkoper geworden. Betaalden we in 2009 nog 13 cent voor het versturen van een sms, sinds afgelopen maand kost dat maximaal 7 cent. Het ontvangen van een sms is inmiddels gratis.

Internet en roaming

Wil je even online tijdens een vakantie of tripje over de grens, dan kan ook dát een stuk voordeliger. De zogeheten roamingtarieven zijn namelijk enorm gedaald van 54 cent per MB in 2013, naar 24 cent per MB nu. Anders dan de consument zijn de telefoonoperators hier minder blij mee. Zij verdienden enorme bedragen aan data-roaming in het buitenland. Die tijd is wat de Europese Commissie betreft voorbij.

Voordeelbundels

Om altijd zeker te zijn van voordelige tarieven is het verstandig om eens rond te kijken naar voordeelbundels. Deze bundels kunnen vooraf worden aangeschaft of zelfs kosteloos aan en uit worden gezet op de gewenste momenten. Daarmee is de consument  altijd zeker van voordelige tarieven in het buitenland. Oók in landen die buiten de EU vallen, zoals Turkije en Zwitserland.