Ga naar overzicht

De ‘groene’ voordelen van LED-verlichting

23-07-2016 11:28

Ieder huishouden gebruikt verlichting. Met alle nieuwe mogelijkheden zou je verwachten dat we daar massaal duurzaam mee omgaan. In de praktijk is in veel Nederlandse huizen de verlichting lang niet zo duurzaam als je zou denken. Hier valt nog veel te winnen en vooral: veel te besparen!

Gloeilampen zijn al sinds 2009 verboden, maar ze zijn - dankzij een maas in de wet - nog op veel plaatsen te koop. Veel Nederlandse huishouden blijven de verouderde, niet duurzame lampen kopen. Voor veel consumenten lijkt het een grote stap om te kiezen voor LED-verlichting. Maar waarom? Er zitten namelijk nogal wat voordelen aan de energiezuinige LED-lamp.

Duurzame verlichting: voordelen en vooroordelen

Naast voordelen zitten er ook nog altijd veel vooroordelen aan LED-verlichting. De lichtkleur, om er maar eentje te noemen. Veel mensen denken dat de lampen nog altijd kil licht geven. Dit was in veel gevallen zo bij de eerste generatie LED-lampen, maar de moderen varianten zijn warm van kleur en bovendien verkrijgbaar in een brede serie tinten. De kleuren lijken sterk op op de ouderwetse, gezellige gloeilamp verlichting. 

Ook wordt er nog wel eens getwijfeld aan de lichtsterkte van de duurzame lamp. De LEDs van tegenwoordig zijn veel efficiënter geworden in het omzetten van stroom naar licht. Daardoor is de lichtproductie vele malen beter. Ook qua lichtsterkte bestaan er vele varianten en is dus altijd een LED-lamp die past bij de lichtbehoefte en gewenste sfeer. 

Lange levensduur

LED is duur, horen we vaak. In aanschaf en ten opzichte van de energieverslindende gloeilamp klopt die beleving. Een LED-lamp van een beetje kwaliteit kost al gauw 10 euro. Dat is gauw ook tien keer meer dan een gloeilamp. Toch is de prijs goed te verantwoorden. Zo gaat een LED-lamp vele malen langer mee, wel 50 keer langer dan een gloeilamp. Een snelle rekensom laat zien dat op langere termijn de LEDs het dus winnen van de gloeilampen.

Energie en kosten besparen

We bewaarden ‘m voor het laatst, maar het is volgens ons de voornaamste reden om over te stappen op LED: besparen. Zowel op energie als op de kosten. Een LED-lamp gebruikt gemiddeld zo’n 5 Watt/uur, een gloeilamp zo’n 60 Watt/uur. Het verschil van 55 Watt lijkt wellicht weinig, maar per jaar levert dit een verschil van ongeveer 25 kWh op. Dat komt neer op zo’n 5 euro pér lamp per jaar. Tel het aantal lampen in je wonen en tel uit je winst. Goed voor je portemonnee dus en vriendelijk voor het milieu. 

 

Bron: DuurzaamNieuws