Ga naar overzicht

Besparen op je energie is heel eenvoudig met deze tips

11-02-2016 12:53

Energie, we kunnen niet zonder. Ieder huishouden gebruikt jaarlijks ongeveer 3500 kilowattuur stroom om te kunnen doen wat we moeten en willen doen. De energierekening is daarmee een van de grotere kostenposten in onze huishoudens. Wees dus slim met energie dan hou je de kosten in de hand. Daarom: een paar slimme bespaartips.

Slim en bewust omgaan met energie levert veel op. Een lagere energierekening - een fijne reden! - en je bent ook nog eens vriendelijk voor het milieu. En we weten het allemaal: de kachel een graadje lager, deuren sluiten en een dikke trui aan. Het helpt, maar er zijn uiteraard mee manier om te besparen op energie.

Energiezuinige verlichting

Je hoeft niet in het donker te gaan zitten, maar in ruimtes waar het niet nodig is, kan het licht natuurlijk gewoon uit. Let je hier scherp op dan bespaar je al gauw zo’n 66 euro per jaar. Vind je dat niet genoeg kijk dan ook eens waar je oude gloeilampen kunt vervangen door zuinige LED-lampen. 

Uit onderzoek van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal blijkt dat er in Nederlandse huizen nog altijd 65 miljoen ouderwetse peertjes branden. Zo’n 80 procent van de huishoudens heeft gemiddeld nog zo’n 11 gloeilampen in gebruik - dit ondanks het verbod op de handel in gloeilampen. Grote kans dat er in jouw huis dus ook nog ‘foute lampen’ branden.

Stroomvreters

Vaak zonder dat je er erg in hebt, verbruiken oude apparaten een hoop energie. Onnodig en zonde. Vervang je een oude koelkast voor een nieuw exemplaar met bijvoorbeeld energielabel A++ dan bespaar je al snel zo’n 55 euro op jaarbasis. Zo’n nieuwe koelkast is wel drie keer zuiniger dan de oude variant. Hetzelfde geldt voor een ouderwetse televisie. Een plat scherm, vooral wanneer je voor LED-tv kiest, is zo’n 30 procent zuiniger. Ook hier bespaar je ongeveer 55 euro per jaar. 

Kijk je even niet naar de tv, kijk dan vooral eens goed naar je woning. Is de cv-ketel nog up-to-date? Of heeft je woning onderhoud nodig? Een tochtig huis vreet energie en daardoor gaat de energierekening flink omhoog. Denk bijvoorbeeld eens aan isolatie van vloeren, dak en kozijnen.

Energie vergelijken

Wellicht een schot voor open doel, maar de grootste besparing is snel een eenvoudig te realiseren: vergelijk energie en stap over naar een andere energieleverancier. Het kost je slechts een paar minuten en kan je tot zo’n 450 euro per jaar opleveren. Vergelijk hier en ga voor voordeel. Veel energieleveranciers hebben op dit moment mooie aanbiedingen.

 

Bron: Milieu Centraal