Ga naar overzicht

Besparen op je gasrekening: zo doe je dat!

28-12-2021 16:43

Zet ‘m op je lijstje met goede voornemens voor 2022: besparen op de gasrekening. Ten eerste natuurlijk omdat de gasprijzen door het dak gingen de afgelopen maanden. Ten tweede omdat besparen op je gasverbruik écht kan. Met deze vijf snelle maatregelen!

Hoge gasprijzen, hoge energierekening. Geen leuk vooruitzicht voor het nieuwe jaar. Gelukkig kun je zelf enigszins invloed hebben op de hoogte van je gasrekening. Want minder verbruiken is minder betalen. Met het isoleren van je spouwmuren, dak en vloeren sla je natuurlijk de grootste slag, maar besparen kan ook met eenvoudige, praktische maatregelen. Check de volgende tips!

Vergeet je thermostaat niet!

Een uurtje voor het slapen gaan de thermostaat omlaag, liefst naar 15 graden. Die tip ken je natuurlijk al. Maar wat doen je met je thermostaat als je de deur uit gaat? Vele mensen vergeten dat-ie dan ook lager kan én dat je daarmee ook bespaart. Overdag niet thuis? Voor langer de deur uit? Dan de thermostaat lager.

Bonustip: hou je van gemakkelijk? Denk dan eens aan een slimme thermostaat. Die weet wanneer je thuis bent en past automatisch de stand van je thermostaat aan.

Ventileren. Maar wél met mate

’s Ochtends je raam open? Goed idee, want verse lucht is gezond. Keerzijde is dat je dan ook juist de koudste lucht van de dag binnenhaalt. Wil je luchten in de wintermaanden? Doe dat dan wat later op de dag, dan is de temperatuur wat hoger. Dat scheelt maar zo 8 graden. Vergeet ook niet je ramen weer dicht te doen. Kort luchten is voldoenden, want de lucht in een woning is in een paar minuutjes al ververst.

Gordijnen: dicht én weer open

Dicht en weer open? Ja stem het af op het weerbericht. Met gesloten gordijnen houd je warmte binnen maar ook buiten. Doe je gordijnen overdag open – vooral wanneer de ruimte op het zuiden ligt – want zonnestralen brengen warmte. Kan je maar zo een paar graden gratis warmte opleveren!

Groene tuin: doen!

Ook buiten je woning kun je invloed hebben op je gasrekening. Heb je een tuin, plant dan een paar bomen. In de hete zomers geven ze verkoeling, maar in de winter doen ze het omgekeerde. Bomen zijn windvangers. Dat is vooral handig rond je woning, want de muren en ramen van je huis staan voortdurend warmte af. Is de lucht rond je woning minder in beweging dan gaat dat proces langzamer. Dat kan voor je stookkosten flink verschil maken.

Warm water: gebruik het slim(mer)

Naast de lucht in je woning verwarm je met gas ook water. Kort douchen is dan ook één van de makkelijkste manieren om warm water en dus gas te besparen. Maar heb je deze tip wel eens gehoord: gebruik gebruikt warm water nog een keer. Hoe? Bijvoorbeeld zo:

Warm bad gehad? Laat het afkoelen voordat het je door het riool spoelt. De warmte wordt dan opgenomen door je woning, daardoor hoeft je verwarming minder te doen. Hetzelfde kun je ook doen met afwaswater, babybadjes en kookvocht van bijvoorbeeld groente of pasta. Kleine maar slimme warmtebespaaractie!