Ga naar overzicht

Besparing bij overstap energieleverancier

25-10-2018 15:46

Overstappen naar een andere, voordeliger energieleverancier. Het wordt steeds populairder. Zo blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Niet zo vreemd, vinden wij, want wisselen van energieleverancier kan jaarlijks tot wel 400 euro opleveren. Dat is een fikse besparing. 

Steeds meer consumenten stappen over naar een energieleverancier die, vooral als het om de portemonnee gaat, beter aansluit op hun wensen. En het aantal blijft stijgen, zo meldt de ACM. "Huishoudens worden steeds bewuster van energiezaken. Ook de voordelen van leveranciers vergelijken en daadwerkelijk overstappen worden steeds vaker gezien. Besparen is natuurlijk altijd een goed idee", aldus de toezichthouder.

Steeds meer overstappers

De ACM onderzocht hoeveel huishoudens voor een andere energieleverancier kozen. Daarvoor bekeek de toezichthouders een periode van twaalf maanden tussen juni 2017 en juni 2018. In die maanden werden 1,3 miljoen overstapverzoeken verwerkt. 

Ook blijkt dat in de afgelopen drie jaar maar liefst 42 procent van de consumenten de overstap naar een andere energieleverancier maakte. Tegelijk is meer dan een 25 procent van de huishoudens nog nooit overgestapt. Dat percentage daalt, want in 2015 betrof dit aantal nog ruim 36 procent.  

Energie vergelijken loont

De reden dat het aantal overstappende huishoudens blijft groeien zit hem onder meer in de mogelijkheden om energieleveranciers te vergelijken. "Consumenten geven aan dat ze het steeds makkelijker vinden om leveranciers te vergelijken", licht de ACM toe. "Dat komt vooral omdat veel vergelijkingssites eenvoudig vergelijkingsmodules bieden. Vaak is de keuze al in een paar stappen gemaakt."

Het groeiende aantal overstappende energieconsumenten heeft een bijkomend voordeel. Omdat meer huishoudens gaan bewegen, dwingen zij op die manier de energiebedrijven om met elkaar te concurreren. De dienstverlening wordt beter en de tarieven worden lager. Energie vergelijken loont dus op alle vlakken.