Ga naar overzicht

Boer produceert als eerste groen gas uit 100% rundermest

25-11-2015 13:38

Het agrarisch bedrijf Ras en Zonen uit Den Bommel levert als eerste boerenbedrijf gas uit 100 procent koeienmest aan het aardgasnet. 

Het is voor het eerst dat een agrarisch bedrijf rundermest op commerciële basis omzet in biogas. Ook nog eens met eenzelfde kwaliteit als van aardgas. Het product is ban zo’n hoge kwaliteit dat Essent de volledige productie van 200.000 kubieke meter per jaar afneemt. De energieleverancier voorspelt dat op termijn zo’n 1 miljard kubieke meter groen gas per jaar kan worden geproduceerd.

Groene energie én oplossing mestvoorraad

Daarmee krijgt de grote mestvoorraad waar boeren in Nederland mee zitten een nuttige bestemming. Sinds de afschaffing van het melkquotum kunnen agrariërs hun veestapel uitbreiden. Daarmee verbinden ze zich meteen ook aan een mestverwerkingsverplichting. De nieuwe oplossing van Ras en Zonen is dus een dubbele oplossing. 

Veehouder Jaap-Jan Ras vertelt: “Wij produceren zo sinds kort op commerciële wijze groen gas en voeden dat in het lokale aardgasnet in. We stoten als veehouder tegelijkertijd minder methaan uit: een broeikasgas dat 23 keer zo schadelijk is voor het milieu dan CO2, terwijl onze veestapel door afschaffing van het melkquotum wel kan groeien”. 

Energie van de toekomst

Ook Essent is blij met de nieuwe ontwikkeling. De energieleverancier denkt dat er op deze manier in de toekomst ongeveer 1 miljoen m3 groen gas kan worden geproduceerd. Wat gelijk staat aan 10 procent van het gasgebruik in de Nederlandse huishoudens. “Door als Essent dergelijke initiatieven mogelijk te maken, dragen wij bij aan de klimaatdoelstellingen die Nederland heeft gesteld en worden we minder afhankelijk van fossiele brandstoffen”, aldus Menke Ubbens, directeur Retail Energy Management.

Als eerste energieleverancier in Nederland levert Essent een kant-en-klare dienst voor groen gas invoeding aan agrariërs. Daarmee wordt het voor de veehouder eenvoudig om mestvergisters te exploiteren. Bovendien neemt Essent onder meer de administratieve taken en marktrisico’s uit handen. 

 

Bron: Essent.nl