Ga naar overzicht

CBS: meeste mensen denken en doen energiebewust

30-11-2018 19:27

Mensen die zeggen dat zij hart hebben voor het milieu, gedragen zich meestal ook milieubewust. Duurzaam denken is voor velen dus ook energiezuinig handelen. Daarbij is het milieu sparen niet altijd de voornaamste reden, het gaat de meeste mensen vooral om geld besparen. Zo blijkt uit onderzoek van het CBS.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voerde onlangs het onderzoek Belevingen uit. Zij vroegen 3.339 Nederlandse consumenten van 18 jaar en ouder onder meer over milieubewust gedrag. Bijna 90 procent geeft aan bewust om te gaan met het gebruik van energie. Belangrijkste drijfveer: een lagere energierekening.

Energiebewust handelen

Waarin uit zich dat energiebewust handelen das, was een van de vragen. De meeste mensen die aangeven dat zijn energiebewust denken én doen geven aan bijvoorbeeld de stekker van de oplader uit het stopcontact te trekken zodra de telefoon vol is. Ook trekken zij een warme trui aan voordat zij de kachel een graadje horen draaien en letten zij erop dat lampen uit zijn wanneer ze niet in een ruimte zijn. Dit alles doen zij vaker en eerder dan mensen die aangeven dat zij minder energiebewust leven.

Lichten uit, deuren sluiten

De groep ‘minderenergiebewusten’ zijn overigens niet per se energieverspillers. Integendeel, ook zij gaan vaak zuinig om met energie. De lichten gaan uit in kamers waar niet niemand is, ramen en deuren blijven dicht als de verwarming aanstaat en ook wasmachines, drogers en vaatwasmachines draaien niet wanneer deze niet vol zitten. Mensen die zich energiebewust noemen doen al deze acties net wat vaker. Het zit meer in hun systeem. 

Opvallend detail is dat met name het vrouwelijke deel van de ondervraagden aangeeft vaker energiebewust te handelen dan het mannelijke deel: 78 procent tegenover 71 procent. Daarbij trekt 67 procent van de vrouwen eerste een dikke trui aan voordat ze eraan denken om de thermostaat een graadje hoger te zetten. Bij mannen is dit 60 procent. 

Besparen op energierekening

Al met al laten de uitkomsten van het onderzoek redelijk energie- en milieubewuste houdingen zien. Vooral gedreven door besparingen op de energiekosten. Besparen kan natuurlijk op meerdere manier. Bijvoorbeeld óók door energieleveranciers te vergelijken én de overstap te maken naar een voordeliger aanbieder.