Ga naar overzicht

Deze winter een lagere energierekening? Dat lukt met deze tips!

30-10-2019 21:36

De gasprijs gaat omhoog (flink zelfs), nieuwe energiebelastingen zijn aangekondigd. De energierekening gaat dus stijgen, zou je denken. Maar dat heb je zelf voor een groot deel in de hand. Sterker nog, met wat duurzamer denken en doen kun je veel besparen op je energierekening. Een aantal tips voor jou!

Gebruik je veel gas? Woon je in een tochtig huis? En laat je ramen en deuren openstaan terwijl de cv staat te loeien? Ja, dan ga je komend jaar flink meer betalen voor je energieverbruik. Want de gastarieven gaan flink omhoog. Het goede nieuws: de teruggave. De overheid geeft het een en ander terug, mits je zuinig met energie omgaat. Tijd voor een paar goede tips dus.

Denk aan de thermostaat

Je kunt je huis natuurlijk van boven tot onder isoleren. Dat is altijd een slim idee. Maar het is ook een flinke klus en het is een investering. Wat je wél kunt doen? Slim omgaan met gas! En dat begint bij je thermostaat. Ga je de deur uit? En is er overdag niemand thuis? Zet dan de thermostaat een paar graadjes lager.

Gouden tip: maak naast je thermostaat een haakje voor je huissleutels en hang ze daar op. Zo kom je altijd langs je thermostaat als je op pad gaat. Bonus: je vergeet nooit meer waar je sleutels liggen! Oh ja, een slimme thermostaat is óók een goede oplossing. Zo kun je zelfs op afstand je thermostaat regelen.

Haal alles uit je gordijnen

Wees slim met je gordijnen. Sluit je ze vlak voor je het bed instapt? Doe het gerust eens wat eerder, vooral op heel koude dagen. En komt er vorst? Doe ook dan je gordijnen dicht. Ze werken als een isolerende deken voor je ramen. En niet vergeten: open ze de volgende ook weer. Vooral wanneer je ramen zijn gericht op het zuiden. Een zwak winterzonnetje kan lekker warm zijn en die stralen warmen je huis mooi op. Gratis warmte van Moeder Natuur.

Ventileer op de juiste momenten

Ventileren? Goed idee. Maar wacht er even mee, doe het niet direct als je uit bed stapt want dan haal je de frisse ochtendkou in huis. En dan koelt je huis snel af. Wacht deze even en zet je ramen wat later op de dag open. Doe ze wel op tijd weer dicht, want waait de wind uren door je huis dan blijft de verwarming continu aanslaan. En dat wil je nu juist niet. Besparen is dus echt gewoon even slim denken en doen. 

Je leest het, drie eenvoudige handelingen waarmee je direct invloed hebt op je energieverbruik en daarmee op je energierekening. Energie besparen kan dus altijd, het is gewoon even stilstaan en doen.