Ga naar overzicht

Digitale televisie steeds vaker via internet

24-12-2013 16:07

Steeds meer Nederlanders ontvangen digitale televisie via hun internetverbinding in plaats van via de kabel. Kabel wordt nog wel het meest gebruikt. In het derde kwartaal steeg het totale aantal digitale verbindingen met een procent naar 6,61 miljoen. 

Kabeltelevisie verliest terrein

Volgens onderzoek beschikt ruim 85% van de Nederlandse huishoudens over digitale televisie. Bijna 56 procent van hen ontvangt het beeld via de kabel. Kabeltelevisie verliest steeds meer terrein, bij onder andere UPC. Ziggo is op dit moment de grootste aanbieder in Nederland, gevolgd door KPN, UPC en Canaldigitaal. Telecompaper denkt dat televisie via internetverbindingen marktaandeel van kabelaanbieders blijft wegsnoepen. Het onderzoeksbureau verwacht eind dit jaar in Nederland 6,69 miljoen verbindingen voor digitale televisie te tellen.

Sterke groei onder klein segment

Ondanks de groei in de markt voor digitale televisie, maakt nog lang niet iedereen gebruik van de mogelijkheden die de technologie biedt. Uit onderzoek van Maurice de Hond en techwebsite nutech.nl blijkt bijvoorbeeld dat pas een op de vijf Nederlanders video on demand-diensten gebruikt. Bijna 75 procent van de mensen die on demand-diensten gebruikt, maakt gebruik van het aanbod van televisieaanbieders KPN, Ziggo of UPC. Videodienst Netflix volgt op afstand met iets meer dan een kwart. Apple TV, HBO GO en Pathé Thuis wordt door minder dan tien procent van de ondervraagden gebruikt.

Bron: Novum