Ga naar overzicht

Dit ga je in 2021 aan energie betalen

30-12-2020 17:00

Weten hoe je energierekening er in 2021 uit gaat zien? Lees dan vooral even door. Wat we nu al kunnen verklappen: de energierekening valt volgend jaar iets duurder uit. Dat zit ‘m in de kosten van netbeheer én in energieverbruik. 

Een hogere energierekening, daar zit niemand op te wachten. Toch gaat het volgend jaar gebeuren. Der oorzaak? Een toename in het energieverbruik, hogere belasting op gas én hogere netbeheerkosten. Een heel lijstje dus.

Netbeheerkosten: stijging voor iedereen

Laten we beginnen met de netbeheerkosten, een vaste post op je energierekening. De netbeheerder in jouw regio zorgt voor het transport van gas en stroom. De kosten zijn voor iedereen hetzelfde en veranderen niet naarmate je meer of minder energie verbruikt. Komend jaar gaat het tarief gemiddeld 26 euro omhoog. Daarmee betaal je straks zo’n 456 euro op jaarbasis. Dat komt neer op 17 euro aan netbeheerkosten gas en 21 euro voor de stroomaansluiting.

Energiebelasting: meer betalen voor gas

Dan de belastingen. Zeker noemenswaardig, want ruim 60 procent van de energierekening bestaat niet uit kosten voor gas en stroom, maar uit netbeheerskosten én belastingen: energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE). Met deze laatste investeert de overheid in duurzame energie. 

De belasting op stroom daalt komend jaar iets, de ODE gaat omhoog. Onderaan de streep blijft dat dus ongeveer gelijk. Wat wél behoorlijk stijgt is de belasting op gas: van 49 cent naar 52 cent per m3 gas. Die stijging heeft natuurlijk een reden: de overheid wil dat we allemaal minder gas gaan gebruiken. 

Energieverbruik: meer thuis, meer verbruiken

Ook een belangrijke reden waardoor de energierekening hoger uit zal vallen: energieverbruik. Sinds maart 2020 zijn we massaal thuis gaan werken en dus ook meer energie gaan verbruiken. De kachel staat vele uren meer aan. Ook laptops, computers en bijvoorbeeld het koffiezetapparaat gebruiken we veel meer. In vakantietijd bleven we ook meer thuis. 

Er is onderzoek gedaan bij mensen met een slimme meter. Wat blijkt? Zij zijn tussen de 10 en 30 procent meer energie gaan verbruiken sinds maart, het moment dat we thuis bleven vanwege de coronamaatregelen. Die toename in energieverbruik komt bij een gemiddeld huishouden neer op 12 tot 40 euro meer kosten per maand. 

Energietarieven: laag, lager, laagst

Op 1 januari 2021 stijgt, zoals hierboven al genoemd, de belasting op gas met 3 cent per m3 gas. Verbruik je meer gas, dan betaal je dus ook meer. Goed nieuws: verwacht wordt dat de variabele gastarieven per 1 januari 2021 de laagste ooit zullen zijn – nog lager dan het bodempunt in 2016. Ook de variabele stroomtarieven zullen lager zijn dan het eerdere bodempunt in 2017. Ook een energiecontract met vaste tarieven is veelal nog steeds goedkoper vanwege eenmalige kortingen.

Wil je de hoogte van je energierekening zelf wat in de hand houden? Dan is het nu dé tijd om energieleveranciers te vergelijken. En om over te stappen naar het energiecontract dat voor jou het voordeligst is. Verlaag je maandlasten, óók in 2021.