Ga naar overzicht

Duurzaam wonen: verwarmen via pallethaard

01-01-0001 00:00

De uitdaging voor de woningen van de toekomst is ongetwijfeld erin slagen om het idee van duurzaam wonen echt in de praktijk te brengen. Iedereen wil immers wel duurzaam wonen en zijn steentje bijdragen aan het milieu. Maar hoe verenig je die ambitie met zaken die op zijn minst even belangrijk zijn: het verhogen van jouw wooncomfort en het verlagen van de energiekosten? Een goed begin daarbij is het aanschaffen van een palletkachel. 

Pallethaard

Een palletkachel is een manier van verwarmen dat de laatste jaren sterk is opgekomen. De brandstof van deze kachel, pallets, zijn in essentie stukjes hout die bijeengeperst zijn tot kleine cilindertjes. Ze worden in de regel gemaakt van houtafval zoals zaagsel en houtkrullen en geperst onder een hoge temperatuur. De staafjes kunnen overigens ook van andere biomaterialen zoals hooi, stro en gras gemaakt worden. Wat zijn dan de voordelen van verwarmen met deze vorm van hernieuwbare energie?

In de eerste plaats biedt een palletkachel een hoog rendement. De klassieke houthaard biedt een rendement van 70%, een palletkachel komt vlot boven de 90% uit. Bovendien kan een palletkachel bij een volle voorraad aan houtpallets tot wel 36 uur blijven branden en is het apparaat bijzonder gebruiksvriendelijk. Dankzij de automatische ontsteking en modulerende werking kan de kachel zelfs gewoon met een afstandsbediening bediend worden.

Duurzame brandstof

Pellets zijn een vorm van hernieuwbare energie. Alle materialen die gebruikt worden om de pellets te maken kunnen immers opnieuw groeien of aangeplant worden. Dat betekent dan ook dat deze brandstof niet alleen hernieuwbaar maar ook CO2-neutraal is. Houtpallets zijn dan ook een milieuvriendelijke vorm van verwarmen: slechts 0,5 tot 1% van de verbrande houtpallets blijven als assen achter en deze kunnen bovendien nog eens ingezet worden als meststof in de tuin. Niet onbelangrijk: ook de rook is aanzienlijk schoner dan bij traditionele houtkachels.

Ben je dus op zoek naar een duurzame investering voor jouw huis van de toekomst? Dan is een pallethaard vast en zeker iets voor jou. De eerste investering is niet gering maar houtpallets zijn naast duurzaam ook een goedkopere vorm van brandstof dan de alternatieven. Op lange termijn spaar je dan ook weer wat geld uit!