Ga naar overzicht

Elektriciteitsverbruik p.p daalde in 4 jaar met 4,5 procent

11-04-2018 18:28

Het verbruik van elektriciteit onder particuliere woningbezitters daalde de afgelopen vier jaar flink. Sinds 2014 is het verbruik per bewoner gedaald met maar liefst 4,5 procent. Dat zijn mooie cijfers. En er zijn er meer! We zetten ze voor je op een rij.

Een daling van 4,5 procent in vier jaar tijd. Dat is een flinke stap in energiebesparing voor de bewoners van particuliere woningen. Werd er in 2014 per bewoner nog gemiddeld 1.419 kilowattuur (kWh) aan stroom verbruikt, afgelopen jaar was dit afgenomen naar 1.355 kWh. Aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistieken (CBS).

Stroomverbruik per bewoner

De berekening van stroomverbruik per bewoner gaat over meer dan puur en alleen het verbruik van elektriciteit. Het is een optelsom van de elektriciteit die het openbare elektriciteitsnet aan de woning levert én de duurzame energie die huishoudens zelf produceren, in dit geval energie opgewekt door zonnepanelen. 

Afgelopen jaar werd er ook uit zonnepanelen meer energie opgewekt dan in de jaren daarvoor. Per bewoner was de hoeveelheid opgewekte stroom zeven keer zo groot als in 2012. De hoeveelheid stroom die via het net bij de huishoudens terechtkwam daalde daarentegen met 8,3 procent.

Meer bewoners, grotere daling

In wat voor type woning je woont, heeft invloed op je energieverbruik. Dat geldt ook voor het verbruik van stroom. Bewoners van appartementen deden hun stroomverbruik het minst dalen: de afname van elektriciteit die zij via het net geleverd kregen, daalde met 4,6 procent. In hoekwoningen en tussenwoningen daalde dit met respectievelijk 6,4 en 7,1 procent.

Hoe meer bewoners, hoe harder de elektriciteitslevering per persoon afname, zo blijkt uit de cijfers van het CBS. De levering in een tussenwoning met een éénpersoonshuishouden daalde met 1,4 procent en in een tussenwoning met veel bewoners - vijf of meer - daalde met een opvallende 9,6 procent per persoon. Dit effect is ook gemeten in andere woningtypes.