Ga naar overzicht

Eneco en NS slaan handen in voor de Groene Trein

10-01-2017 14:57

De trein was altijd al het meeste duurzame vervoersmiddel, maar sinds 1 januari 2017 rijden alle NS treinen op 100% Nederlandse windstroom van Eneco. Hiermee reizen dagelijks maar liefst 600.000 reizigers C02-neutraal.

Klimaatneutraal reizen

De unieke samenwerking van vervoersbedrijf NS en energiebedrijf Eneco is een prachtig voorbeeld van de vergroening van industrieën.  In 2016 reed al 75% van de elektrische treinen op windstroom van Eneco, maar sinds 1 januari 2017 rijden nu echt alle elektrische treinen klimaatneutraal. 

De klimaatneutrale treinen rijden uitsluitend op energie opgewekt uit nieuwe duurzame energiebronnen. Om dat mogelijk te maken, heeft Eneco geïnvesteerd in nieuwe windparken en groene stroom productiemogelijkheden. Het aanbod groene stroom op de energiemarkt groeide hierdoor flink én is direct herleidbaar naar de bron. NS zal jaarlijks bovendien minimaal 2% zuiniger gaan rijden en zuinigere treinen aanschaffen. Zo zorgen NS en Eneco samen dat klimaatneutraal reizen realiteit wordt.

De Groene Trein

Om de in 2015 nieuwe samenwerking tussen de twee partijen te vieren, introduceerden Eneco en NS in 2015 de eerste Groene Trein. Deze trein kreeg van buiten een mooi groen kleurtje en binnenin een plafond met karakteristieke Hollandse wolkenvelden, als een symbool voor klimaatneutraal reizen. In slechts twee jaar tijd is de Groene Trein werkelijkheid geworden. Vanaf 1 januari 2017 is namelijk iedere trein een groene trein en zijn we klaar voor een klimaatneutrale toekomst.

Bron: http://groenetrein.ns.nl/