Ga naar overzicht

Energie bespaartip: sluipverbruik elektrische apparaten

22-08-2016 11:25

Energie besparen kan op veel manieren. Heb je bijvoorbeeld ooit stilgestaan bij wat de elektrische apparaten in jouw huis verbruiken? Ook wanneer je ze niet gebruikt…? Dit laatste wordt ook wel sluipverbruik genoemd, of stand-by verbruik. Door hier meer op te letten kun je jaarlijks al gauw zo’n zes tot acht procent besparen op de energierekening.

Bewust besparen, noemen wij het. Want het voorkomen van sluipverbruik vraagt wel een beetje van jouw aandacht. Met een klein beetje oplettendheid bespaar je dan ook al gauw zo’n 80 euro per jaar op je energierekening. We helpen je graag op weg met slimme informatie en handige tips.

Hoe herken je sluipverbruik?

In elk apparaat met een externe stroomtoevoer zoals een adapter en kabel schuilt een ‘sluipverbruiker’. De meeste van deze apparaten hebben een klein lampje, het bekende veelal rode of groene stand-by lampje. Ook apparaten die werken op batterijen nemen continu een beetje stroom. Denk aan je afstandsbediening of de gamecontroller een spelcomputer. 

Soms ontkom je niet aan sluipverbruik. Simpelweg omdat er apparaten zijn die continu stroom nodig hebben, zoals een koelkast of vriezer. Op deze apparaten kun je dus ook weinig stroom besparen. Bij de aanschaf ervan is het wel verstandig om te letten op het energielabel. Hoe hoger het label (A+++), hoe minder energie het apparaat verbruikt. En dat merk je in de stroomkosten. 

De bekendste sluipverbruikers

Er staan nogal wat apparaten in jouw huis. Grote kans dat dit er meer zijn dan je nu zo op kunt noemen. Daarom hebben we er een aantal voor je op een rij gezet. Mét de mogelijke besparing op jaarbasis.

PC
Verbruikt ongemerkt: 150 kWh/jaar
Besparing: 30,00 euro/jaar

TV-decoder met harde schijf
Verbruikt ongemerkt: 130 kWh/jaar
Besparing: 26,00 euro/jaar

Internetmodem
Verbruikt ongemerkt: 80 kWh/jaar
Besparing: 16,00 euro/jaar

Kokenwaterkraan
Verbruikt ongemerkt: 80 kWh/jaar
Besparing: 16,00 euro/jaar 

Koffiemachine
Verbruikt ongemerkt: 42 kWh/jaar
Besparing: 8,40 euro/jaar

Denk ook eens aan je audioset, de printer/scanner, de luidsprekers van je PC, de spelcomputer en de acculaders van je mobiele telefoon. Vooral deze laatste worden nog wel eens achtergelaten in het stopcontact. 

Hoe voorkom je sluipverbruik?

Sluipverbruik voorkomen en daarmee energie besparen is vrij eenvoudig. Met een paar slimme tips kom je al een heel eind. Zo is het gebruik van één stekkerdoos voor meerdere apparaten een goed begin. Op je werkkamer bijvoorbeeld. Sluit de pc, laptop, printer, luidsprekers etc. aan op één stekkerdoos. Ben je niet aan het werk, dan is de stroomvoorziening van alle apparaten met het verwijderen van één stekker geregeld.

Ook de doordrukstekker is een handig hulpmiddel. Deze kleine stekkerdoos met aan- en uitknop is bijzonder handig voor al je keukenapparatuur. Ook de zogeheten stand-by killer helpt je besparen. Bij deze stekkerdoos worden alle verbonden apparaten uitgezet wanneer één apparaat wordt uitgeschakeld door de gebruiker. 

Met deze bespaartips bespaar je dus al gauw zo’n 80 euro per jaar. Meer besparen? Vergelijk dan eens energieleveranciers. Dat levert je snel een besparing op van gemiddeld 400 euro. Zeker de moeite waard, niet waar?

 

Bron: Energieportaal