Ga naar overzicht

Energie besparen: 5 tips voor een lagere energierekening in 2020


24-12-2019 11:55

Nog een paar dagen en dan staan we met beide benen in 2020. Wat het jaar gaat brengen? Dat kan niemand voorspellen. Maar je kunt bepaalde zaken beïnvloeden. Zoals de hoogte van je energierekening. Daarom geven we je tips voor een voordeliger én duurzamer 2020. 

Energie en kosten besparen, dat klinkt als een goed voornemen. Zeker voor het nieuwe jaar. Om je op weg te helpen, zetten we een aantal bespaartips voor je op een rij. En het mooie is: elke bespaartip is heel eenvoudig uit te voeren. Het vraagt geen investering in euro’s, alleen een beetje aandacht. 

De thermostaat een graadje lager

Een warme woonkamer, dat is heel fijn. Maar hoe hoog staat de thermostaat eigenlijk? En is die temperatuur nodig? Met een lekker warme trui of met een fijne deken heb je het ook heel fijn en warm. Pantoffels helpen ook, want zijn je voeten warm dan merk je dat in je hele lichaam. Het proberen waard, niet waar

Zet je radiatoren een paar graden lager

Voor de hand liggend? Misschien. Maar het werkt wel! Juist in de koude maanden gaat de kachel vaak een graadje hoger, want dat is aangenaam. Maar ja, daarmee verbruik je ook meer gas. Daarom is het juist in de winterperiode verstandig om de kachels in ruimtes waar je niet hoeft te zijn een paar graden lager te draaien. Vooral in de slaapkamer hoeft een kachel niet volop aan te staan. En met een lagere temperatuur slaap je ook nog eens beter. Wat je bespaart met deze tip? Al gauw zo’n 70 euro per jaar. 

Houd de warmte binnen

Kachel aan, ramen en deuren dicht. Zo eenvoudig is besparen. Staat de kachel aan in de een ruimte, houd dan ramen en deuren gesloten. Zo houd je de warmte binnen en vliegt het niet naar buiten. Daar heeft immers niemand er wat aan. Tip: vergeet je deuren wel eens achter je te sluiten? Denk dan eens aan een deurdranger. 

Denk aan je huishoudelijke apparaten

Je waterkoker en vaatwasser, de wasmachine en waterdroger. Zomaar vier apparaten die in vrijwel elk huishouden staan. En het zijn ware energieslurpers, áls je er niet zuinig mee omgaat. Heb je zin in een kop thee? Vul de waterkoker dan ook met water voor één kop. Dat scheelt energie én je water is lekker snel gekookt. Heb je je wasdroger écht nodig voor dat kleine wasje? Of is ophangen ook een optie? Kleine maatregelen waar je echt verschil mee maakt!

Oh, en gebruik je een apparaat niet? Haal dan de stekker uit het stopcontact. Dat geldt ook voor je televisie én voor verlichting.

Vergelijken, kies en bespaar

Nog zo’n makkelijk manier om snel en veel te besparen: energieleveranciers vergelijken. Een welkomstkorting kan een mooi bedrag opleveren. En ook leveringskosten voor gas en stroom verschillen per energieleverancier. Vergelijken dus! Nog een tip: kies je voor een 1-jarig contract dan kun je elk jaar profiteren van een welkomstkorting.