Ga naar overzicht

Energie besparen: dat kan iedereen… met deze 6 tips!

28-03-2021 13:28

Een lagere energierekening. Daar heeft iedereen wel oren naar, niet waar? Goed nieuws: iedereen kan energie besparen, dus iedereen kan z’n energierekening verlagen. Dat kan ook zonder ingrijpende maatregelen en grote investeringen. Met deze eenvoudige, slimme tips maak je al merkbaar verschil!

Snel energie én euro’s besparen? Dat kan! Met wat kleine aanpassingen aan je woning én wat bewuster omgaan met je energieverbruik verlaag je je energiekosten zo met heel wat euro’s. Hoe? Met deze tips!

1. Naar bed? Verwarming lager!

Misschien voor de hand liggend, maar geloof ons, er zijn heel wat mensen die het dikwijls vergeten: je verwarming laag zetten voor het naar bed gaan. Waar ook vaak niet aan gedacht wordt, is om de verwarming al een uur voor het slapen gaan de verwarming uit de zetten. Doe je dat trouw, dan zie je de besparing direct terug. Is je woning al wat ouder? Gebruik deze tip dan zéker, want je gasverbruik gaat merkbaar omlaag.

2. Meterstanden checken en opschrijven

Meten is weten. Of zoals wij het zeggen: meten is besparen. Want als je je meterstanden elke maand noteert, dan zie en weet je wat je verbruikt – je hebt dan inzicht in je verbruik. Maak er voor jezelf een wedstrijd van om de volgende maand onder je laatste verbruik te zitten. Je hoeft niet bibberend op de bank te gaan zitten natuurlijk, maar het is het proberen waard. Met een warme trui wordt het trouwens een stuk makkelijk.

Heb je trouwens een slimme meter, dan wordt het nóg makkelijker. Koppel de meter aan een app op je smartphone of laptop dan heb je maximaal inzicht.

3. Ramen, kieren en tocht

Koude lucht in huis, dat wil je juist niet. Let er dus op dat ramen en deuren niet openstaan als dat niet nodig is. Je slaapkamer even doorluchten is natuurlijk fijn, maar zorg dan wél dat de verwarming dan niet aanstaat. Woon je in een oude woning? Dan is het goed om ook eens te controleren of er kieren zijn en of het hierdoor tocht. Een tochtstripje is zo geplaatst.

Extra tip: check de brievenbus behalve op post ook eens op tocht. Hier kan ongemerkt koude lucht binnenkomen en warme lucht naar buiten gaan.

4. Wees slim met water

Ongemerkt verbruik je heel wat water. En als het warm water is, verbruik je dus ook energie. Ga je douchen? Dat is een moment om energie te besparen. Door korter te douchen heb je direct invloed op je energiekosten. Gemiddeld douchen we zo’n 8 minuten. Probeer het eens in 6 minuten, dat scheelt al 2 minuten aan gas stoken. Met 5 minuten is het voordeel nóg groter.

Doe je de afwas handmatig? Ook dan kun je besparen op water en energie door de kraan uit te draaien tijdens het afwassen. De gootsteen met water vullen is een slimmer idee. Wil je nog het duurzamer? Gebruik dan een afwasbak, dat scheelt nog meer water én energie.

5. Sluipverbruik… Zo zonde!

Wel eens gehoord van sluipverbruik? Dat is stroom die wordt verbruikt door apparaten die op in de stand-by stand staan. Je denkt uit is uit, maar niets is anders waar. Opladers, waterkokers, koffiezetapparaten, tv’s… Haal de stekker eruit! Zo voorkom je sluipverbruik én onnodige energiekosten.

6. De direct besparen-tip: vergelijk energieleveranciers

Energiecontracten vergelijken, de voordeligste kiezen én overstappen. Dat levert snel een besparing op. Het is het handigst om twee maanden vóór het aflopen van je huidige energiecontract energieleveranciers te gaan vergelijken – dan ben je er op tijd bij. Ben je nog nooit of al jaren niet overstapt naar een andere energieleverancier? Zeker dan kun je flink besparen. Doen dus!