Ga naar overzicht

Energie besparen, met deze tips gaat het je lukken!

01-10-2018 18:07

Energie lijkt de komende jaren steeds duurder te worden. Belangrijk dus om bewust en vooral ook zuinig om te gaan met energie. Dat is uiteraard belangrijk voor het milieu, het is zeker ook goed voor je portemonnee. Wij zien jou graag besparen, dus we zetten een aantal bespaartips voor je op een rij.

Energie besparen is eigenlijk heel gemakkelijk. Met al kleine aanpassingen en een beetje slim denken en doen, is een besparing snel voor elkaar. Plaats tochtstrippen op deuren en raamkozijnen, vang regenwater op om je tuin te besproeien, kook met kleinere pannen en doe licht uit in ruimtes waar je niet bent. Het zijn overbekende tips, maar ze werken goed. Natuurlijk is er meer wat je kunt doen! 

Scherp op energieverbruik

Denk eens aan de stand-by modus. Op hoeveel apparaten in jouw huis brand een rood of groen lampje? Die kan uit, dus zet het apparaat ook echt uit wanneer je het niet gebruikt. Kijk ook eens naar de leeftijd van apparatuur. Een koelkast of diepvriezer draait 24 uur per dag, en dat elke dag van het jaar. Heb je een oud apparaat dan is het energieverbruik ongetwijfeld hoog. Vervanging loont. Het is misschien een uitgave, maar is je koelkast of vriezer ouder dan tien jaar, dan kun je met een nieuwe wel vijftig procent van het energieverbruik besparen. 

Nog een tip: zet je keukenapparaten ook niet tegen elkaar aan. Probeer ze zo ver mogelijk van elkaar te plaatsen. Dat houdt de temperatuur van directe omgeving laag en ook dat scheelt energieverbruik. Het apparaat hoeft immers minder z’n best te doen om te koelen. Laatst tip voor je koelkast: zorg ervoor dat je voedsel er gekoeld ingaat. Dan hoeft het apparaat minder hard te werken om de voedingsmiddelen te koelen. 

Eenvoudige maatregelen

Waar water wordt gebruikt, wordt energie verbruikt. En dat kost dus geld. Meer dan tien procent van de totale energievraag in een gemiddeld huishouden betreft de warmwatervoorziening. Goed dus om daar eens bij stil te staan. Er zijn veel maatregelen waardoor je aanzienlijk kunt besparen. 

Plaats een mengkraan met een enkele hendel. Zo verbruik je minder water en kun je de temperatuur veel sneller en preciezer regelen. En dat scheelt energie. Ook met douchen kun je een flinke bespaarstap zetten. Korter douchen, zo eenvoudig is het. In plaats van de gemiddelde negen minuten is een douchesessie van vier minuten lang genoeg. Of zelfs drie. Probeer het eens! En plaats in elk geval een spaardouchekop, dat scheelt letterlijk een bak water.

Kleine moeite, grote besparing

Nog een paar snelle tips. Je kleding in de was? Kies een korter programma op 30 of 40 graden in plaats van 50 of 60 graden. Je kleding wordt net zo schoon en fris en je bespaart er flink energie mee. De was drogen? Een wasdroger maakt je handdoeken lekker zacht, maar kost veel energie en geld per droogbeurt. Hang het dus eens wat vaker op. Buiten in de zomer, binnen in de winter. Dan maak je gelijk dubbel gebruik van de warmte die je dan toch al stookt. En het ruikt lekker in huis!

Als laatste, heel snel en fors besparen doe je door energie… te vergelijken! Vergelijk energieleveranciers, kies de leverancier die het best bij jou past en bespaar. Dat kan oplopen tot wel 350 euro op jaarbasis. Kleine moeite, grote besparing!