Ga naar overzicht

Energie besparen? Zo voor elkaar met deze tips!

30-01-2021 12:23

In de wintermaanden zitten we meer binnen – nu we massaal thuis werken leven we nog meer binnenshuis. In de koude maanden van het jaar kunnen de energiekosten dus best oplopen. Met deze eenvoudige en vooral slimme tips hou je grip op je energierekening!

Thuiswerken, dat kan energiezuinig

Momenteel werken we massaal thuis. En dus hebben we ook meer apparaten in huis, die ook nog eens een groot deel van de dag aanstaan. Je computer bijvoorbeeld. Wist je dat werken op een laptop of tablet al verschil maakt? Ze verbruiken minder energie dan een vaste computer. Ook met een vaste computer kun je energie besparen: heb je pauze of is het werk klaar, zet dan je beeldscherm uit. Dit is een energievreter.

Thermostaat, die kan een graadje lager

Ga je slapen of ga je op pad? Dat zijn dé momenten om eerst even langs de thermosstaat te lopen en deze een paar graden lager te zetten. Heb je een klokthermostaat dan kun je instellen wanneer de temperatuur omlaag moet; doe dit een uurtje voordat je naar bed gaat. Zo bespaar je op jaarbasis behoorlijk wat euro’s. 

Stoken, doe het slimmer

Verwarm alleen de kamer waarin je bent. De verwarmingen in ruimtes waar je niet of weinig komt, kunnen uit. Anders is het immers verspilde warmte. Nog een tip: zorg dat de ruimte rondom een radiator vrij is. Staan er veel spullen of meubels voor dan kan de warmte z’n weg  niet vinden. Je houdt dan warmte tegen, precies wat je niét wilt.

Sluipverbruik, iets om op te letten

Zet je apparaten helemaal uit of laat je ze op stand-by staan? Dat laatste is zonde, want in stand-by verbruiken apparaten nog steeds energie. Vergis je niet: apparaten die helemaal uitstaan verbruiken soms ook nog energie. De oplossing? De stekker uit het stopcontact. Let je op sluipverbruik, dan kun je zo 100 euro per jaar besparen!

Vergelijken en overstappen, dat is snel besparen

Nog een heel eenvoudige bespaartip: vergelijk energieleverancier en stap over op de voor jou voordeligste energieleverancier. Dat levert je nu een extra besparing op, want de energietarieven zijn op dit moment erg laag. Snel vergelijken dus! Wel even aan denken: bekijk eerst goed wanneer je huidige contract afloopt.