Ga naar overzicht

Energie en kosten besparen? Makkelijk met deze 5 tips!

26-10-2020 14:39

Kosten besparen begint bij energie besparen. Zo simpel is het. En zeg nu zelf, het is altijd fijn om geld te besparen. Juist op energie kun je heel wat voordeel behalen. Door minder stroom en gas te gebruiken, maar ook door je energiecontract eens goed te bekijken. 

Hoe ziet jouw energiecontract eruit? Weet je het zo uit je hoofd? Of moet je deze er eerst even bijpakken? Misschien een goed idee om dat eens te doen, want veel consumenten blijken flink te kunnen besparen op hun energierekening. Grote kans dat jij dat ook kan. Hoe? Met de volgende tips helpen we je op weg!

Overstappen op nieuw vast contract

Wel eens gehoord van ‘slaperstarieven’? Dat zijn hogere tarieven die je bent gaan betalen omdat je energiecontract ongemerkt de einddatum is gepasseerd. De einddatum is verlopen zonder dat je het door had. En dan gaat een contract over op een contract voor onbepaalde tijd, met variabele energietarieven die hoger liggen vaste tarieven. 

Is jouw contract (bijna) verlopen? Onze tip: nu overstappen op een andere energieleverancier. Nieuw contract = voordeligere vaste tarieven!

Energieleveranciers vergelijken

Gouden tip: energieleveranciers vergelijken en gebruikmaken van aanbiedingen. Je kunt dan vaak kiezen voor een ‘cashback’, een hoog kortingsbedrag of voor een welkomstcadeau. Bonustip: gebruik onze energievergelijker. Soms lijkt een aanbieding namelijk supergoed, maar betaal je uiteindelijk toch een maandtarief dat hoger is. Door energieleveranciers te vergelijken zie je meteen welk contract het goedkoopst is én heb je zicht op je korting. Win-win!

Eén of drie jaar?

Ga je voor een nieuw contact dan sta je voor een keuze: een jaarcontract of een driejarig contract. Wil je echt besparen op je energiekosten, kies dan voor een jaarcontract. Je ontvangt dan maandelijks een hogere korting en je energietarieven zijn ook nog eens lager. Dat maakt een eenjarig contract doorgaans goedkoper dan meerjarige contracten. 

Cashback of cadeau?

Ons advies: ga voor de cashback, oftewel korting. Je bespaart dan ober het algemeen meer geld omdat de energietarieven lager liggen bij een cashback aanbieding. De cashback ontvang je trouwens wanneer je jaarcontract afloopt. Het geld wordt op je rekening gestort, dus je kunt het uitgeven aan wat je zelf wilt. Fijn!

Doe-het-zelf-tip

Deze vijfde tip is een doe-het-zelf-tip: bespaar door minder energie te verbruiken. Dat kan heel eenvoudig. Door bijvoorbeeld led-lampen aan te schaffen, die zijn wel 95 procent zuiniger dan de gewone, oude gloeilamp. Misschien voor de hand liggen, maar ’t is wél een bespaartip die werkt: Heb je de verwarming aan, houd dan deuren en ramen gesloten. Wel eens gehoord van radiatorfolie? Die kun je achter de radiator plaatsen, waardoor er minder warmte verdwijnt door de buitenmuur.