Ga naar overzicht

Energie 2015: wat er verandert en wat jij ervan merkt

14-01-2015 12:22

Inmiddels zitten we alweer twee weken in het nieuwe jaar. Een mooi moment om eens wat energiezaken op een rij te zetten. Want in 2015 verandert er aardig wat op dit gebied. We maken het je makkelijk met een kort overzicht van de belangrijkste veranderingen.

Belastingen en heffingen, labels en intelligentie meters. Enerzijds maatregelen die voelbaar zijn in je portemonnee en anderzijds mooie kansen om voordeel te halen. Wie het slim aanpakt kan nog altijd besparen in 2015. Laten we beginnen met het minder mooie nieuws.

Verlaging heffingskorting energiebelasting

Je betaalt energiebelasting over je energieverbruik. Het bedrag dat daarop in mindering wordt gebracht is de heffingskorting op energiebelasting. Deze korting gaat omlaag van € 385,53 in 2014 naar € 377,33 in 2015. Per huishouden betekent dat € 8,20 minder korting

Verhoging heffing duurzame energie

Een gemiddeld huishouden betaalt vanaf 2015 ongeveer € 12,00 meer heffing ‘Opslag Duurzame Energie’ (ODE). Deze heffing betaal je via de energierekening. Stroom stijgt van € 0,0023 naar € 0,0036 per kWh. Gas stijgt van € 0,0046 naar € 0,0074 per m3. De heffing wordt overigens besteed aan de Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+), waarmee duurzame energieprojecten worden gestimuleerd.

Energiebelasting op gas en elektriciteit omhoog

Je betaalt energiebelasting over elke kWh stroom of m3 gas die je gebruikt. De belasting betaal je aan je energiebedrijf die het weer afdraagt aan de Belastingdienst. Bij een gemiddeld stroom- en gasverbruik betaalt een huishouden in 2015 ongeveer € 8,00 meer.

Goed nieuws en mooie nieuwe ontwikkelingen zijn er ook. Het energielabel voor eigen woningen en de slimme meter maken huishoudens namelijk meer bewust van hun energieverbruik. Daarnaast geven ze meer inzicht in het werkelijk verbruik en maken ze besparen makkelijker.

Energielabel woningen

In januari en februari van dit jaar ontvangen alle huiseigenaren per brief een voorlopig label. Voor enkele tientjes is dit voorlopige label om te zetten naar een up-to-date definitief energielabel. Het label geeft aan hoe energiezuinig (of onzuinig) een woning is en is bovendien verplicht bij verhuur of verkoop.

Slimme meter

Oók in dit jaar krijgen alle huishoudens een zogeheten Slimme meter aangeboden door de netbeheerder. Het apparaat vervangt de huidige meters en geeft nauwkeurig inzicht in je energieverbruik. Met dat scherpe inzicht wordt het eenvoudiger om in te spelen op je eigen energiegebruik. Netbeheerders kunnen de meterstanden op afstand uitlezen. Daar heb je zelf dus geen omkijken meer naar.

Besparen op je energie blijft dus ook in 2015 goed mogelijk. Mits je de moeite neemt om je energiezaken te blijven monitoren. Een kleine moeite is het om je energieleverancier eens onder de loep te nemen en deze te vergelijken met andere aanbieders. Zeker een minuutje van je tijd waard.