Ga naar overzicht

Energie wordt steeds duurder: welk energiecontract kies je nu?

31-08-2021 18:02

De energieprijzen blijven stijgen. Sterker nog: gas en licht worden met de duurder. De vaste tarieven voor gas waren sinds 2015 niet zo hoog als nu – sinds vorige week is de gasprijs zelfs door de 1 euro grens geschoten! Ook de vaste tarieven voor elektriciteit zijn sinds 2019 niet zo hoog geweest. Tijd dus om je energiecontract te herzien. Maar ja, welke contractvorm kies je nu?

Gas kost inmiddels meer dan 1 euro per kubieke meter en ook de stroomprijs is het hoogst in bijna drie jaar. Je kunt wel zeggen dat de energieprijzen de pan uit rijzen. De hoogste tijd dus om je energiecontract er eens bij te pakken en op zoek te gaan naar de voordeligste aanbieder. Maar welke contractvorm kies je? Variabel of vast? En als je voor vast kiest, voor hoeveel jaar kies je dan?  

Varianten: variabele en vaste energiecontracten

Energiecontracten bestaan in drie varianten: variabele tarieven (waarbij de tarieven 2 keer per jaar wijzigen: op 1 januari en op 1 juli), een vast contract van 1 jaar en een vast contract van 3 jaar. Bij deze laatste twee kies je dus voor een vast tarief voor een bepaalde periode; je betaalt gedurende de looptijd van het contract hetzelfde tarief.  

Oorzaken stijgingen energieprijzen

Volg je het energienieuws een beetje, dan heb je vast en zeker meegekregen dat de variabele tarieven enorm stegen per 1 juli; gemiddeld met wel 25 procent. De vaste tarieven blijken die beweging te volgen. Sinds juni zijn deze al met dik 10 procent gestegen. De oorzaak van die tariefstijgingen? Energie inkopen op de korte termijn is momenteel superduur. En een dure inkoopprijs wordt natuurlijk doorberekend aan de consument, zo werkt dat ook in de energiemarkt. 

Die hoge energieprijzen hebben we onder andere te danken aan het weer; voorjaar 2021 was nogal koud en nat. Er is toen dus veel gas verbruikt en daarmee zijn de gasvoorraden meer dan anders geslonken. En schaarste zorgt nu eenmaal voor hogere (inkoop)prijzen. Naast een koud voorjaar kwam ook de economie weer meer in beweging vanwege de opheffing van de lockdowns. Die bewegingen betekenen een grotere vraag naar energie – juist op het moment dat de voorraad kleiner is. Nog meer schaarste dus en nog meer stijgende prijzen.

De beste (lees: voordeligste) keuze

Stijgende energieprijzen dus. De (ook positieve) gevolgen daarvan merk je bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Een vast energiecontract voor 1 of 3 jaar kan ineens een verrassend voordelige optie zijn. Want uit recent onderzoek blijkt – voor het eerst – dat je misschien wel voordeliger uit bent als je een contract afsluit voor 3 jaar in plaats van 1 jaar. De oorzaak? Voor energieleveranciers is het inmiddels goedkoper om energie in te kopen voor de langere termijn dan voor de korte termijn.

Was voorheen een eenjarig contract vrijwel altijd het meest voordelig (ook vanwege eventuele welkomstkortingen), nu is de markt zo grillig en zijn de prijzen zó aan het stijgen dat die vanzelfsprekendheid niet meer opgaat. Een driejarig contract kan dus maar zo een voordeligere en slimmere keuze zijn. Let wel: gaan de vaste tarieven weer omlaag, dan ben je natuurlijk goedkoper uit met een 1-jarig contract, zéker ook vanwege de welkomstkorting.

Nu je weet waar je op moet letten, kun je dus een weloverwogen en juiste keuze maken. Ons advies: energieleveranciers en energietarieven vergelijken én… overstappen!