Ga naar overzicht

Energieconsument bewuster van besparing door overstappen

23-11-2017 16:03

Steeds meer consumenten zijn zich ervan bewust dat zij kunnen besparen op energie door over te stappen naar een andere energieleverancier. Ook bekijken en controleren zij hun energierekening steeds beter. Zo blijkt uit de Energiemonitor 2017 die de ACM publiceerde.

Ongeveer 50 procent van alle consumenten neemt zijn energierekening onder de loep. Er wordt steeds scherper gekeken of de rekening klopt met de afspraken in het contract met de energieleverancier. Ook groeit het aantal energieconsument dat beseft dat er door overstappen flink te besparen is op de energierekening. 

ACM: grote besparing mogelijk

Het zijn mooie uitkomsten uit de Energiemonitor 2017 die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onlangs publiceerde. Naast dat de consument scherper wordt op de mogelijkheden om te besparen, constateert de ACM ook dat - door de ontwikkelingen op de markt - er veel bespaart kan worden. Overstappen naar een andere energieleverancier is daarbij de makkelijkste en meest lucratieve optie, aldus de onafhankelijke toezichthouder.

Een voorbeeld: koos je als consument op 1 september 2017 voor een contract met een variabele prijs en een onbepaalde looptijd, dan had je tot wel meer dan 450 euro kunnen besparen. De overstap naar het goedkoopste contract met vaste prijs voor 1 jaar was hiervoor de eenvoudige stap geweest. Ook de overstap binnen productgroepen kan een aanzienlijk besparing opleveren.

Energie vergelijken, kiezen en overstappen

Verrassend genoeg zijn er nog altijd veel consumenten die de overstap naar een andere leverancier nog nooit hebben gemaakt. Dat deel wordt wel steeds kleiner; zo’n 29 procent is nog nooit overgestapt. Het aantal consumenten dat wel overstapte en fors bespaarde op de energierekening kwam afgelopen jaar op 1,2 miljoen. Evenveel als het jaar ervoor. 

Nog een bijzonder positief feit: steeds meer en steeds vaker gebruiken energieconsumenten energievergelijkingssites om zich te oriënteren op de energiemarkt. Vergelijken, kiezen, overstappen. Volgens ons de slimste manier om fors te besparen op je energierekening.