Ga naar overzicht

Energieprijzen in 2017 stijgen en dalen tegelijkertijd

23-02-2017 12:51

De energieprijzen gaan in 2017 zowel omhoog als omlaag. Hoe dit kan? We leggen het graag uit. 

Variabele tarieven stijgen

Vanaf januari 2017 gaan de meeste huishouden op jaarbasis een tientje meer betalen voor zowel stroom als gas, wat inhoudt dat je in totaal 20 euro meer betaalt per jaar. Dit geldt echter alleen voor consumenten met een contract met variabele tarieven. Deze variabele tarieven gelden voor iedereen die energie geleverd krijgen op basis van een modelcontract.

Consumenten die overstappen naar een contract met vaste tarieven, besparen in 2017 echter naar verwachting nog meer dan al het geval was in 2016. De grootste reden hiervoor is de hevige concurrentie onder energieleveranciers onderling, waardoor deze gedwongen worden steeds meer kortingen te geven om nog nieuwe klanten aan zich te kunnen blijven binden.

Hogere welkomstkortingen, lagere energiekosten

Om de concurrentie aan te kunnen gaan, worden energieleveranciers gedwongen om steeds hogere welkomstkortingen te geven bij het aangaan van een energiecontract. De leveringstarieven bij een vast contract zijn al aan de lage kant, maar tegenwoordig ontkomen energieleveranciers er niet aan om steeds hogere welkomstkortingen aan nieuwe klanten aan te bieden. Waar in 2015 de gemiddelde welkomstbonus rond de 100 euro lag, lag de hoogte van de welkomstbonus in 2016 op gemiddeld zo'n 200 euro. Het is niet ongebruikelijk dat een energieleverancier zelfs bedragen van 300 euro aan welkomstkortingen bieden. De verwachting is dat de hoogte van de welkomstbonussen ook in 2017 doorstijgt. De welkomstbonus wordt aan het einde van het jaar verrekend met de eindnota, waardoor veel overstappers aan het einde van het jaar een leuk bedrag terug krijgen. Omgerekend komt dit toch al snel neer op een paar maanden gratis energie! 

Welkomstcadeau of toch welkomstkorting?

Veel energieleveranciers zien zich tegenwoordig genoodzaakt het teruglopende aantal klanten tegen te houden door het bieden van een welkomstkorting bij een nieuw contract. Maar er zijn ook nog steeds energieleveranciers die welkomstcadeaus aanbieden bij het afsluiten van een contract. Indien je valt voor een contract met een welkomstcadeau, wees je er dan wel van bewust dat de tarieven van dergelijke energiecontracten in veruit de meeste gevallen een stuk hoger liggen dan de tarieven van soortgelijke pakketten zonder welkomstcadeau. Daarnaast wordt bij een dergelijk pakket ook geen welkomstkorting aangeboden, de gedachte is immers dat het gratis product voor sommigen aantrekkelijker is dan een welkomstkorting. 

Hoewel een cadeau(bon) aantrekkelijk is, betaal je deze uiteindelijk door de hogere leveringstarieven en het wegvallen van de welkomstkorting, helemaal zelf. Het is dus slim een afweging te maken alvorens van een dergelijke actie gebruik te maken.