Ga naar overzicht

Energierekening daalt sneller dan verwacht

31-05-2019 16:25

Hoewel de energieprijzen in januari flink stegen, blijken de tarieven vanaf 1 juli fors te dalen. Met name de zachte winter heeft een gunstig effect op de gasprijzen. Eneco komt als eerste met goed nieuws: per jaar gaan klanten van de energieleverancier gemiddeld 148 euro (op jaarbasis) minder betalen. Andere leveranciers moeten nog met hun tarieven komen.

De tariefaankondiging van Eneco is goed nieuws na enorme prijsstijgingen die in januari van dit jaar plaatsvonden. Toen werd duidelijk dat huishoudens meerdere tientjes extra gingen betalen voor hun maandelijkse voorschot. Per jaar ging dit om ruim 330 euro, aldus cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gestegen energieprijzen én hogere belastingen waren destijds de oorzaak van de hogere energierekening.

Energietarieven per energieleverancier

Op 1 juli verlaagt Eneco de energietarieven. Dit is een van de twee jaarlijkse momenten waarop de energietarieven worden aangepast. Het andere moment is 1 januari. Het gastarief van Eneco gaat met ruim 9 cent per kubieke meter omlaag, het stroomtarief gaat met iets meer dan 2 cent per kilowattuur omlaag. Bij een verbruik van 1200 kubieke meter gas en 2800 kilowattuur stroom gaat een gemiddeld huishouden er hiermee op jaarbasis 133 euro op vooruit.

Voor wat betreft de tarieven van andere energieleveranciers: Essent geeft aan de prijzen per 1 juli gelijk te houden. Vattenfall (Nuon) heeft - zoals meerdere energieleveranciers - nog geen prijzen bekendgemaakt.

Lagere gasprijzen, lagere energierekening

De reden voor de tariefdaling bij Eneco zit hem in het huidige gasoverschot. Wilko Schuijff , verantwoordelijk voor de energie-inkoop bij Eneco, legt uit: “ De afgelopen winter was warm. Zowel in Azië, de VS en Europa waren de wintermaanden warmer dan gemiddeld. Hierdoor is er minder gestookt en daarmee minder gas verbruikt. Gasvoorraden bleven op peil en tegelijk bleef het transport van vloeibaar gas uit Azië en de VS doorgaan. Daarmee is er nu een gasoverschot. Daar profiteert onze energieconsument nu van: lagere gasprijzen, lagere energierekening.”

Nog niet alle energieleveranciers hebben hun tarieven voor 1 juli bekendgemaakt. Verwacht wordt dat dit in de komende tijd zal gebeuren. Goed dus om Verlaagjemaandlasten in de gaten te houden én om energieleveranciers te vergelijken. Juist nu kan het grote besparingen en voordelen opleveren.