Ga naar overzicht

Energierekening te hoog? Daar kun je wat aan doen!

30-06-2020 20:27

Je energierekening, die houd je natuurlijk het liefst zo laag mogelijk. Dubbel zo spijtig dus dat de energierekening voor elk huishouden dit jaar ongeveer 300 euro omhoog gaat. Precies wat we nu juist niet willen. Geen zorgen: er zijn manieren om de kosten in de hand te houden!

Besparen op je energierekening is echt eenvoudig. Daar hoef je geen hele grote toeren voor uit te halen. Dat kan natuurlijk wel, want wil je je huis laten isoleren? Doe dat vooral, want je gaat dan flink minder energie verbruiken. Maar het kan dus eenvoudiger. Met de volgende tips bijvoorbeeld. 

Tip 1 Overstappen van energieleverancier

Laten we direct maar beginnen met de makkelijkste stap: overstappen naar goedkopere energieleverancier. Vergelijk tarieven en je ziet snel welke leverancier voor jou voordeliger is. Daarbij komt nog dat energieleveranciers welkomstkortingen aanbieden aan nieuwe klanten. Aan jou dus. Zit je al lang bij dezelfde leverancier? Dan kun je fors besparen. Wel tot 350 euro op jaarbasis. 

Tip 2 Haal korting bij je huidige leverancier

Ja, dat is ook een optie: onderhandelen met je huidige energieleverancier. Bel hem op en zeg dat je erover denkt om over te stappen. Daar wordt je huidige leverancier zeker weten niet blij van. Hij wil je het liefst behouden als klant, dus de kans is heel groot dat hij je een gunstig aanbod doet. Mooi meegenomen. 

Tip 3 Let op wanneer je overstapt

Oftewel: kies het slimste moment. Overstappen kan niet altijd. En een overstap boete wil je niet, dus wacht totdat je huidige energiecontract afloopt. Het handigst is om ongeveer 6 tot 8 weken voor de einddatum van je contract over te stappen.

Tip 4 Vergelijk energieleveranciers

We zeiden het al eerder, maar deze tip is zo goed dat we ‘m herhalen: gebruik de energievergelijker. Het is de makkelijkste manier om energieleveranciers te vergelijken én om zo de goedkoopste aanbieder te vinden. Extra handig: wie de website kun je ook daadwerkelijk de overstap maken. Zo heb je alles snel en compleet geregeld.

Tip 5 Let op elektrische apparaten

Nog zo’n snel-bespaar-tip: haal stekkers uit stopcontacten van apparaten die je niet gebruikt. Blijf de stekker erin, dan is er sluipverbruik. De energie stroomt dan letterlijk weg. Laat ook apparaten niet onnodig op stand-by staan. En heb je nog gloeilampen en halogeenlampen in huis? Vervang ze door LED lampen. 

Meer energiebespaartips? Houd onze website in de gaten!