Ga naar overzicht

Energierekening vol fouten: huishoudens lopen geld mis

30-06-2016 11:34

Energieleveranciers maken veel fouten in de berekeningen op onze energienota’s. Volgens recent onderzoek van Vereniging Eigen Huis gaat er veel mis. Ruim 5 procent van de onderzochte rekeningen bevat fouten. Bij bezitter van zonnepanelen gaat het zelfs om 1 op de 6 rekeningen.

Vereniging Eigen Huis deed onderzoek onder 1549 leden. Huiseigenaren zowel met en zonder zonnepanelen. Verkeerde berekeningen van de dal- en piekuren, fouten in belastingen en heffingen: de energienota’s zaten vol fouten. 

Schade voor huishoudens

Ruim 5 procent van de onderzochte energienota’s bleek fouten te bevatten. “De kans is groot dat het werkelijke aantal fouten nog veel hoger ligt. Voor veel mensen is de energienota geen eenvoudig document. Men weet niet goed waar men op moet letten. Daarnaast wordt er ook simpelweg niet goed gekeken. Vooral wanneer je zonnepanelen hebt is de nota ondoorzichtig en complex.”

De fouten kosten huiseigenaren ook daadwerkelijk geld. Voor een bezitter van zonnepanelen kunnen de bedragen zelfs oplopen van enkele tientjes tot ruim 500 euro. Ook benadeelden energieleveranciers in sommige gevallen ook zichzelf. Overigens is bij 72 procent van de leden van VEH de fout rechtgezet door de energieleverancier.

Energienota onduidelijk

Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kijkt op van de cijfers en vindt dat dergelijke fouten niet door de beugel kunnen. Volgens Saskia Bierling (ACM) brachten zij in 2014 al een document uit waarin staat welke informatie de kant zou moeten krijgen. Maar nog steeds zijn de energienota’s onduidelijk. “Dat zien we ook aan de vragen die wij krijgen van consumenten. Deze gaan vrijwel allemaal over de energienota. De consument heeft veelal geen idee welke posten er worden opgevoerd en wat deze betekenen.  

VEH en ACM roepen consumenten op hun nota’s goed te controleren en bij onduidelijkheden of twijfels over de juistheid direct contact op te nemen met de energieleverancier. Dat kan vele euro’s schelen en, laten we eerlijk zijn, dat is zéker een telefoontje of mailtje waard.

 
Bron: ACM, VEH