Ga naar overzicht

Energiezuinig leven door slimme technologie

17-06-2016 11:36

Energie besparen is een stuk makkelijker met behulp van gebruiksvriendelijke technologie. Bovendien zijn huiseigenaren bereid hun energieverbruik blijven te veranderen wanneer zij worden ondersteund door slimme apparaten. Zo blijkt uit onderzoek van de TU Delft. 

Energie zuinig leven, nu en op langere termijn, blijkt een stuk eenvoudiger en haalbaarder wanneer we gebruik maken van goed ontworpen, gebruiksvriendelijke technologie. Dit onderzocht Charlotte Kobus aan de TU Delft. Huiseigenaren die langere tijd gebruik maken van slimme apparaten besparen ook op lange termijn meer energie en houden dit ook langer vol.

Energie besparen door slimme techniek

Het succes van lange termijn gebruik van slimme energietechnologie zit hem vooral in eenvoudige bediening en interpretatie. Gebruiksvriendelijkheid dus. Apparaten zoals slimme energiemeters en slimme wasmachines maken het de consument tegenwoordig een stuk makkelijker. Ook het moment van energiegebruik en -vraag blijkt van groot belang wanneer we willen besparen.

Energiegebruik aangepast bij meer inzicht

Zo blijkt uit het onderzoek van Kobus onder meer dat er een betere afstemming van vraag en aanbod moet zijn. Huishoudens moeten hun elektriciteitsvraag meer afstemmen op het aanbod, zéker nu er meer duurzame energie beschikbaar is uit bijvoorbeeld wind en zon. Sluiten vraag en aanbod beter op elkaar aan. dan wordt het huidige systeem van nieuwe energie beter gebruikt.

Ook om die reden kregen deelnemers aan het onderzoek van Kobus onder andere een slimme wasmachine, slimme vaatwasser en een display. Dergelijke machines gaan draaien als de zon schijnt.  De deelnemers konden verschillende zaken aflezen van het display: de hoeveelheid gebruikte energie, de door zonnepanelen geproduceerde energie en de hoeveelheid energie die naar verwachting geproduceerd gaat worden. 

Slimme apparaten, slimmer gebruik

De deelnemers bleken bewuster om te gaan met hun energiegebruik. Zij verschoven het gebruik van de apparaten naar momenten waarop zonnepanelen veel energie produceerden of waarop de prijs van elektriciteit laag was. In tegenstelling tot de deelnemers zónder de slimme apparaten bleek de gedragsverandering van de groep mét slimme apparaten blijvend. 

In haar proefschrift beschrijft Kobus tevens richtlijnen voor ontwerpers van slimme energietechnologie die een blijvend effect veroorzaken op de manier waarop consumenten energie verbruiken. 

 

Bron: TU Delft