Ga naar overzicht

Europese energiesector investeerde fors in windmolens

30-04-2018 21:18

Windenergie krijgt veel aandacht én mag rekenen op grote investeringen. De investeringen in Europese windenergie zijn vorig jaar zelfs met bijna tien procent toegenomen. Van alle euro’s die de Europese energiesector investeert, gaat de helft naar windmolens. Zo stelt brancheorganisatie WindEurope.

De helft van alle investeringen in de Europese energiesector gaat naar windenergie. Daarmee staken investeerders ruim 51 miljard euro in deze duurzame manier van energie opwekken. 

Windmolenparken: betrouwbare investering

Belangenclub WindEurope weet wel waarom de interesse in windenergie zo sterk is toegenomen: investeerders zien de sector als steeds minder risicovol. Bovendien worden windmolenparken steeds goedkoper. Dat is vooral te danken aan technologische ontwikkelingen die vooral de laatste jaren steeds sneller gaan. Ook is er meer concurrentie waardoor het interessanter wordt om de investeringen aan te gaan.

Bestaande windprojecten in trek

Investeerders blijken vooral meer oog te hebben voor bestaande windenergieprojecten. Het bedrag dat afgelopen jaar in deze bestaande projecten werd geïnvesteerd verdubbelde ten opzichte van het jaar daarvoor. In totaal werd er in 2017 voor zo’n 9 miljard aan euro’s in windenergie gestoken. 

Nieuwe windmolenprojecten mochten in 2017 rekenen op minder geld dan de projecten in het jaar daarvoor. Investeerders trokken nog steeds hun portemonnee, maar met een bedrag van 22,3 miljard kwam de totale investering in ‘nieuwbouw windparken’ zo’n 19 procent lager uit dan in 2016. Volgens WindEurope wordt met die investeringen wel meer energie opgewekt, omdat de kosten daalden.