Ga naar overzicht

Gas duurder, elektriciteit goedkoper

30-05-2016 11:43

De tarieven voor gas liggen in Nederland een stuk hoger dan het Europees gemiddelde. De Nederlandse consument betaalde in de tweede helft van 2015 ruim 75 eurocent voor een kubieke meter gas meer dan zijn mede-Europeanen. De cijfers komen van het CBS, die ook goed nieuws bracht: de elektriciteitsprijs ligt in ons land onder het Europees gemiddeld.

De gasprijs ligt in ons land al vele jaren boven de Europese middenmoot. Dat zit hem vooral in de stijging van de heffing, die in Nederland hoger was dan elders. Vijf jaar geleden betaalde de Nederlander bijna 10 cent meer dan de gemiddelde Europeaan. Twee jaar later lag dit zelfs op iets meer dan 14 cent. Afgelopen jaar zakte de prijs en betaalden we ‘slechts’ 6 cent ten opzichte van de gemiddelde prijs.

Stijging gasprijzen

De gestegen belastingen op aardgas dreven de prijs per kubieke meter in vijf jaar op van 65 naar 75,4 eurocent. Hoewel de prijzen in 28 EU-landen stegen van 55,3 cent in 2010 naar 69,1 cent in 2015 - een aanzienlijke stijging - liggen de gasprijzen in ons land dus nog altijd hoger. Alleen in Italië, Zweden, Spanje en Portugal betaalden de inwoners een hogere prijs per kubieke meter. 

Lagere elektriciteitsprijzen

Hoewel we in Nederland dus aan de bovenkant zitten met onze gasprijzen, doen we het met betrekking tot elektriciteit heel anders. Daarmee zijn we een ‘EU-middenmoter’. van alle 28 lidstaten stonden we in 2015 op de twaalfde plaats met een prijs van 18,33 eurocent per kWh. Daarmee zaten we iets onder het gemiddelde. 

Opmerkelijk detail: al vijf jaar op een rij dalen in Nederland de prijzen voor elektriciteit. Terwijl deze in andere landen juist stijgen. Dat is dus, voor Nederlandse consumenten, goed nieuws. En het mooie is, de energierekening kan nog een stuk lager uitvallen. Heel eenvoudig: door energieprijzen en leveranciers te vergelijken. Doe het vandaag nog!

Bron: CBS