Ga naar overzicht

Gas & stroom dag- en uurtarieven: zelf energie besparen

16-11-2015 13:43

Energie besparen kan op steeds meer manieren. Een nieuwe proef met een slimme meter maakt het straks mogelijk om energie te kopen als de prijs het laagst is. Gas tegen dagprijs en elektriciteit tegen een uurprijs. Wie een beetje handig is kan daarmee leuk besparen op de energierekening.

Het interessante nieuws komt van Vereniging Eigen Huis, die samen met energieleverancier Qurrent en netbeheer Liander de proef is gestart. Driehonderd huishoudens krijgen met behulp van een slimme meter en een app meer grip op hun energiegebruik. En daarmee ook op maandelijkse energiekosten.

Energieverbruik plannen

Op tijdstippen dat er relatief weinig energie wordt verbruikt, is de prijs van elektriciteit een stuk lager dan wanneer er een piek is in het verbruik. De deelnemers aan de proef kunnen via de app de uurtarieven van de volgende dag inzien. Zo kunnen ze hun gebruik afstemmen op de tijdstippen dat de tarieven het meest gunstig zijn.

Door de wasmachine aan te zetten op een gunstig moment of de elektrische auto op te laden op een ‘dalmoment’ kan er leuk bespaard worden. Dat loopt voor een gemiddeld huishouden al gauw op tot enkele tientjes per jaar. Maak je daarbij ook nog eens gebruik van groen stroom dan loopt het voordeel nog verder op. 

Meer besparen met groene stroom

"In de toekomst, als het aandeel energie uit zon en wind stijgt, worden de dagelijkse prijsverschillen groter. Apparaten zullen bovendien steeds slimmer worden en uit zichzelf inschakelen wanneer de energieprijs het meest gunstigs is”, aldus de initiatiefnemers van het experiment.

Besparen op energie én kosten

Vereniging Eigen Huis weet dat energie een grote maandelijkse kosten is voor consumenten. Met deze proef willen zij huishoudens het stuur in eigen handen geven en iedereen zoveel mogelijk laten profiteren van nieuwe mogelijkheden om te besparen op energie én kosten.