Ga naar overzicht

Gasverbruik naar beneden? Dit kun je doen!

23-11-2020 13:08

Zuiniger omgaan met gas. We moeten het van de overheid en zelf willen we het ook wel. Want minder gas verbruiken, betekent een lagere energierekening. Met de stijgende belastingen op gas is besparen dus een goed idee. Maar hoe weet je of je al goed omgaat met gas óf dat het nog wat slimmer kan?

Een groot deel van je energierekening bestaat uit overheidsheffingen en netbeheerkosten. Wanneer je weet dat deze kosten gekoppeld zijn aan je gasverbruik, dan weet je óók dat je erop kunt besparen. Inderdaad, door minder gas te gebruiken. Om dat te kunnen doen, zijn er een aantal dingen die je moet weten. 

Gas besparen in jóuw woning

Een gemiddeld huishoudens gebruikt op jaarbasis ongeveer 1.500 kubieke meter gas. Dat is goed voor zo’n 60 procent van de totale energierekening. Maar, deze cijfers kunnen voor jou best anders zijn. Dat heeft te maken met wat voor woning je hebt, met hoeveel mensen je woont en natuurlijk met welke energiebesparende maatregelen je al hebt getroffen. 

Waar je wél vanuit kunt gaan, is dat ongeveer 75 procent van je gasverbruik in het verwarmen van je woning zit. Het is natuurlijk wel zo dat een groter huis meer gas vraagt om op te warmen dan een klein huis. Of je vrijstaand woont op het platteland of een klein appartement middenin een flatgebouw hebt, maakt ook verschil.

Een appartement verbruikt per jaar gemiddeld 900 m3 gas, dat is 60 procent van die eerder genoemde 1.500 m3. Een vrijstaande woning verbruik zo’n 2.200 m3 op jaarbasis, aanzienlijk meer dus. Bij een tussenwoning gaat het om ongeveer 1.350 m3. Zit je boven deze gemiddelden? Dan is de kans groot dat je kunt besparen op je gasrekening. Zit je er ruim onder? Dan ben je goed bezig!

Graadje lager, lagere energierekening

Hoe kun je nu besparen op je gasverbruik én op je energierekening? We hebben een paar tips voor je. Ten eerste, een heel eenvoudige tip die iedereen kan toepassen: je thermostaat. Die kan best een graadje lager. Zet je ‘m één graad lager, dan bespaar je al 7 procent op je gasverbruik! Nog een thermostaat-tip: zet hem een uurtje voordat je naar bed gaat al in de nachtstand. De warmte blijft nog wel even hangen tot je in bed stapt.

De volgende tip vraagt een grotere investering: isoleren. Wil je écht flink besparen, dan is isoleren van je dak, vloeren en buitenmuren de grootste stap die kunt zetten. Isoleren heeft nog een groot voordeel: het comfort van je woning schiet omhoog. Vrijwel iedereen die zijn of haar woning heeft laten isoleren merkt het verschil meteen. De woning voelt warmer en aangenamer.

Bonustip: nóg meer besparen

Deze tip ken je vast al, maar we noemen ‘m toch nog een keer: wil je besparen op je energierekening, vergelijk dan energieleveranciers en stap over naar de leverancier die voor jou de meest voordelige is. En het mooie is, overstappen is bijna net zo gemakkelijk als het lager draaien van je thermostaat.