Ga naar overzicht

Geen roamingkosten meer binnen de EU

16-06-2017 13:46

Vanaf 15 juni 2017 behoren roamingkosten binnen de Europese Unie officieel tot het verleden. Binnen de lidstaten van de EU kun je nu bellen, sms'en en internetten op je smartphone tegen dezelfde tarieven als in Nederland. Er zitten echter nog wel wat haken en ogen aan het internetten in het buitenland. Zo geldt het kosteloos dataroamen alleen binnen de landen die zijn aangesloten bij de Europese Unie. In het neutrale Zwitserland zul je dus nog wel moeten bijbetalen voor je surfgedrag. Een aantal andere niet-EU landen, waaronder IJsland, Noorwegen en Liechtenstein, doen wel weer mee. Daarnaast kun je als Vodafone gebruiker ook kosteloos internetten in Turkije, waar dit bij andere providers (nog) niet het geval is. 

Onbeperkte internetbundel is niet onbeperkt in Europa 

Heb je een databundel afgesloten die in Nederland onbeperkt is? Houd er dan wel rekening mee dat dit in de rest van Europa niet het geval is. De onbeperkte databundel van T-Mobile is buiten de landgrenzen bijvoorbeeld maar geldig voor 10 gigabyte. Ook de eindeloze databundel van telecomprovider Tele2 is in het buitenland maar goed voor zes gigabyte. Ga je binnen deze maand over dit limiet heen, dan betaal je maximaal 7,70 per verbruikte gigabyte meer. 

De Nederlandse en buitenlandse telecomproviders 'ruilen' als het ware de gigabytes die consumenten in het buitenland verbruiken. Zodra jij de grens overgaat, betaalt je provider je verbruik aan een andere provider, ofwel roamingpartner. Deze ruilhandel tussen providers kunnen echter ook voor scheve verhoudingen zorgen: zo zullen er jaarlijks een stuk meer Nederlanders op vakantie naar de Méditerranée gaan dan dat deze consumenten Nederland bezoeken. 

 

Maximum aan de roamingvrije periode in het buitenland

Om de import van relatief goedkopere buitenlandse simkaarten te beperken, is er wel een limiet vastgesteld aan de periode waarbij je als inwoner van de EU kosteloos in het buitenland kunt internetten. Verbruik je langer dan vier maanden achtereen meer data in het buitenland dan in je thuisland (of land van herkomst van je simkaart), dan moet je wel degelijk bij betalen. Langer dan vier maanden aaneengesloten dataroamen over de grens is dus niet mogelijk.