Ga naar overzicht

Gratis WiFi hotspots door heel Europa

31-05-2017 09:54

Duizenden dorpen en steden binnen de Europese Unie worden binnenkort voorzien gratis openbare wifihotspots. Voor het project WiFi4EU maken de Europese Commissie, de Raad van Europa en het Europees Parlement in totaal 120 miljoen euro vrij. Alle lidstaten komen in aanmerking voor de subsidie om de hotspots te kunnen realiseren.

Het project draagt de naam WiFi4EU en heeft een duidelijke visie: in 6.000 tot 8.000 gemeenten in de Europese lidstaten publieke hotspots installeren op pleinen, in parken, bibliotheken, ziekenhuizen en andere openbare plaatsen. Het project past binnen de idee “om tegen 2020 in elk Europees dorp en in elke Europese stad gratis wifitoegang aan te bieden in de buurt van de belangrijkste centra van het openbaar leven”, verklaart Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.

Aanvraag en goedkeuring WiFi hotspots

De financiële en technische details voor het WiFi4EU project moeten tegen het einde van het jaar ingevuld zijn, stelt de Raad. De drie Europese instellingen zijn zelf tot een akkoord gekomen, maar dit akkoord moet nog wel officieel goedgekeurd worden door de lidstaten. Iedere gemeente kan een aanvraag indienen en iedereen maakt evenveel kans op de subsidie.