Ga naar overzicht

Greenchoice komt met nieuwe besparingsapp ’’BOKS’’

01-11-2016 14:29

Duurzame energieleverancier Greenchoice biedt haar klanten vanaf eind 2016 een nieuwe smartphone-app, genaamd BOKS. De app moet inzicht geven in het energieverbruik van aangesloten apparatuur in een huishouden. Dit moet bijdragen aan een vermindering van het energieverbruik en de kosten. De smartphone-app BOKS is vanaf eind november gratis beschikbaar voor consumenten van de Greenchoice. De duurzame energieleverancier zegt hiermee het energieverspillend routinegedrag van gebruikers aan te pakken.

Gericht energie besparen

Hoeveel stroom verbruikt je vriezer eigenlijk? Wat kost die lange douchebeurt nu precies? Heeft het zin als je je Senseo apparaat uit het stopcontact haalt als je er niet bent? Het antwoord op deze vragen is vanaf nu in één oogopslag zichtbaar op je telefoon of tablet. Diane Klok, commercieel directeur Greenchoice: "Met BOKS zie je in een oogopslag precies hoeveel gas of stroom elke apparaatgroep in huis gebruikt. En dat is dé manier om gericht en actief te besparen: de CV lager zetten, de TV van standby afhalen, de waterkoker vervangen voor een zuinigere variant. Inzicht in je energieverbruik is de eerste stap naar besparen: zo'n 10% besparen gaat dan meestal vanzelf. Daarnaast vreet sluipverbruik veel energie, waarop je met BOKS al gauw tot 15% op je totale energiekosten kunt besparen. BOKS daagt bovendien op een leuke manier uit om te besparen met speelse en steeds nieuwe uitdagingen."

Algoritmes

De BOKS app draait op een algoritme waarbij het verbruik van je huishouden wordt weergegeven. Elk apparaat heeft namelijk een ander verbruikspatroon: de espressomachine geeft pieken, de verwarming slaat aan op bepaalde tijden en de wifi-router laat stabiel verbruik zien. BOKS rekent precies uit hoeveel gas en stroom waar naartoe gaat en koppelt dat aan relevante, persoonlijke bespaartips.

Realtime besparen

"BOKS werkt anders dan bestaande verbruiksmanagers: de app geeft namelijk als eerste energieservice in Nederland het verbruik per apparaat weer. De app is tevens de enige app die gratis te downloaden is voor consumenten van Greenchoice. Om het vebruik van je apparaten in te kunnen zien heb je alleen een slimme meter nodig, iets waar binnenkort alle Nederlandse huishoudens over beschikken. in 2017 volgt een uitbreiding op BOKS in de vorm van een piepklein apparaatje, waarmee je ook realtime energieverbruik in de app kan zien.