Ga naar overzicht

Groene energieleveranciers vergelijken: waar let je dan op?

30-03-2016 11:57

Energie besparen en groene energie. Gaat dat samen? Want we willen het liefst beide. Maar waar let je op wanneer je groene energieleveranciers vergelijkt? En wat maakt een energieleverancier eigenlijk groen? We zetten een aantal zaken én antwoorden voor je op een rij. Dan weet je hoe je de beste en de meest groene keuze maakt!

Veel leveranciers claimen groen te zijn of in elk geval groene energie aan te bieden. Hetzij volledig of gedeeltelijk. Maar zijn er tegenwoordig überhaupt nog energieleveranciers die geen groene energie of producten leveren? Hoe maak je een weloverwogen en vooral juiste keuze in het enorme aanbod? Waar let je op bij het vergelijken? Een paar tips! 

Let op het stroometiket

De elektriciteit of producten die een energieleverancier levert moeten volgens de wet voorzien zijn van een stroometiket. Dit etiket vertelt je exact wat de samenstelling is van de energie of van het product dat je afneemt. Het helpt je ook bij het vinden van het product die het best aansluit op jouw wensen: ga je voor windenergie of juist voor zonne-energie? Of is het je om het even en ga je vooral voor de goedkoopste energie? Let op het stroometiket en je kiest bewust. 

Natuurstroom, de schoonste stroom

De schoonste manier om stroom op te wekken is natuurstroom. Hierbij komt geen CO2 vrij en dat is uiteraard het meest vriendelijk voor het milieu. Kijk ook hiervoor goed naar het stroometiket. Want lees je dat de groene stroom is opgewekt uit biomassa, dan is de kans groot dat er stro of hout wordt verbrand voor de winning van stroom. En daarbij komt CO2 vrij. 

Groen gas: een duurzame keuze

Helaas is er in Nederland niet voldoende duurzaam gas (ook wel biogas) voor handen. Energieleveranciers hebben daarom weinig andere keus dan aardgas aan te bieden. Sommige aanbieders leveren echter ‘klimaatgecompenseerd gas’ om op die manier hun aardgas een duurzaam tintje te geven. Dit doen zij door te investeren in gecertificeerde duurzame energie- en bosprojecten, waar het milieu uiteraard voordeel van heeft.

Nationale en lokale energieprojecten

In het geval van energie geldt: wat van dichtbij komt, is een slimme keuze. Ga je energie vergelijken, let er dan op of de energieleverancier investeert in energieopwekkingsprojecten van Nederlandse bodem. Groene leveranciers vertellen op hun websites of en welke zij projecten ondersteunen. Bijvoorbeeld de bouw van windmolens op Nederlandse grond of initiatieven op het gebied van zonne- of windenergie. Kies lokaal, dan kies je okay.

Maak je gebruik van de genoemde tips, dan kun je rekenen op de meest groene stroom. Kies je bewust en duurzaam, dan spaar je het milieu én bespaar je op je energiekosten.

 

Bron: redactie