Groene stroom: Hoe zit dat nou precies?
Kiezen voor groene stroom is kiezen voor een duurzame wereld. Zo duidelijk als wat, zou je denken. Maar is het zo simpel? Want groene stroom roept best nog wel wat vragen op. Wat is het nou precies? Heeft het echt nut? Wij gingen op zoek naar antwoorden.
Groene stroom is populair. Steeds vaker kiezen consumenten voor groene energie. Want het is een vriendelijke keuze voor het milieu en voor de toekomst. En toch is er ook nog veel onbekend over groene stroom. Er zijn feiten en fabels, waarheden en onwaarheden. Wij zijn nieuwsgierig, dus zochten antwoorden op drie best wel brandende vragen én misverstanden.
Groene stroom bestaat niet
‘Groene stroom, hoe kan dat nou? Uit mijn stopcontact komt toch dezelfde stroom als bij mijn buurman?’. ‘Alle stroom gaat toch door hetzelfde stroomnet?’. ‘Mijn huis is toch niet direct aangesloten op een windmolen!’.
Allemaal waar. Toch is jouw stroom wel echt groen als je dit afneemt. Jouw energieleverancier weet namelijk precies waar jouw stroom vandaan komt, het is traceerbaar tot aan de bron – zoals de windmolens en zonnepanelen. Bovendien verstrekt CertiQ, de certificeringsorganisatie van Nederland, certificaten voor elke eenheid duurzaam opgewekte stroom. Dit heet een Garantie van Oorsprong. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt hier toezicht op.
Groene stroom is altijd goed voor het milieu
Dat zou mooi zijn, maar helaas is dat niet altijd waar. De ene groene stroom is echter de andere niet; de ene is milieuvriendelijker dan de andere. Over het algemeen geldt dat stroom groen is energiebronnen die geen luchtvervuiling veroorzaken, hernieuwbaar zijn (wind, zon, waterkracht en biomassa), de leefomgeving niet aantasten én niet bijdragen aan klimaatverandering. Kun je die afvinken, dan is groene stroom ook echt groen.
Groene stroom is groen bij elke leverancier en elk contract
Nee, dit is niet waar. Elke leverancier produceert of koopt zijn groene stroom op zijn eigen manier. Wat groen is, verschilt dus per energieleverancier. Een leverancier kan groene stroom inkopen bij een Scandinavische waterkrachtcentrale, maar als die centrale al vijftig jaar oud is dan kun je je voorstellen dat het niet de meest zuinige en moderne centrale is.
Ook de keuzes en het gedrag van energieleveranciers zegt iets over hoe groen hun stroom is. Bouwt een leverancier nog steeds vervuilende kolencentrales? Dan is zo’n leverancier niet de groenste keuze. Kies er dan een uit die zijn stroom alleen met windmolens of zonnepanelen opwekt.