Ga naar overzicht

Het derde windpark op zee komt eraan: 
stroom voor een miljoen huishoudens

30-07-2020 15:02

Er komt een derde windpark op zee dat gebouwd gaat worden zonder subsidie vanuit de overheid. Shell en Eneco willen de geplande 69 windmolens samen én zelf financieren. Het park dat in 2023 klaar moet zijn, zal een hoeveelheid windenergie leveren die goed is voor 16 procent van de Nederlandse vraag naar elektriciteit.

Shell en Eneco, samen het CrossWind Consortium, worden eigenaar van het derde windpark op zee. De 69 windmolens zullen op 18,5 kilometer van de Noord-Hollandse kust worden gebouwd. Samen leveren ze een dikke 750 megawatt elektriciteit op. Ruim voldoende stroom voor een miljoen huishoudens.

Groot windpark, grote opbrengst

Maar liefst 69 windmolens. Samen vormen ze een enorm windpark op de golvende Noordzee. Echt enorm, want de molens worden een kilometer van elkaar neergezet. Naast indrukwekkend is het bovenal een bijzonder duurzaam project. Want met een opwek van 750 megawatt elektriciteit, als alle windmolens draaien, is de opbrengst eveneens enorm. Maar liefst 16 procent van de totale Nederlandse vraag naar elektriciteit.

Een windstille dag. En dan?

Om de windmolens samen die 750 megawatt elektriciteit op te laten wekken is er, heel logisch, wind nodig. Die is er over het algemeen natuurlijk op de Noordzee. Toch zijn er daar ook windstille dagen, en dan wordt er weinig of geen stroom opgewekt. Het CrossWind Consortium wil daarom experimenteren met het opslaan van elektriciteit.

CrossWind gaat in de praktijk onderzoeken hoe zij de opgewekte elektriciteit kunnen opslaan voor de dagen dat er geen of weinig wind staat. Zo komt er accu-opslag en wordt de elektriciteit omgezet in groene waterstof. En ze hebben nóg een slimme troef: er komt ook een drijvend zonnepark. Zonnepanelen op het water dus. Als er dus eens geen wind is, wordt er dankbaar gebruikgemaakt van de zon om alsnog energie op te wekken. 

Op naar duurzaam 2030

Shell en Eneco zijn trouwens geen vreemden van elkaar - samen hebben ze al heel wat ervaring met het opwekken van stroom op zee. Zo kregen ze in 2016 al een vergunning om voor de kust van Zeeland een windpark te bouwen, met ook een opbrengst van zo’n 750 megawatt elektriciteit ook een grote jongen. Dit park moet in 2021 klaar zijn. 

Het bouwen van de windparken komt overigens niet zomaar uit de vallen. Het is simpelweg nodig om de afspraken rondom het Klimaatakkoord te behalen. In 2030 moet 40 procent van alle benodigde elektriciteit op zee worden opgewekt. Werk aan de duurzame winkel dus.