Ga naar overzicht

Hoeveel groene energie wekken we eigenlijk op in Nederland?

28-02-2018 18:02

Nederland wordt duurzamer. Het moet, want we hebben afspraken gemaakt met het Energieakkoord. Maar we willen ook. Duurzamer en groener waar het kan, want het is goed voor het milieu én voor onze portemonnee. Maar hoeveel duurzame energie wekken we eigenlijk op?

Nederland kiest bewust voor duurzaam. Steeds meer plaatsen we zonnepanelen, rijden we elektrisch en kiezen we bewust voor groene energieleveranciers. Bovendien wordt er steeds meer op een groene manier energie opgewekt. Maar hoeveel van die duurzame energie wekken we op in Nederland? En als je duurzamer wilt leven, hoe doe je dat dan?

Zonnepanelen en windmolens

Volgens cijfers van het CBS gebruiken we al behoorlijk wat groene energie. In 2016 bestond 5,6 procent van ons totale energieverbruik uit energie afkomstig van duurzame bronnen zoals zonnepanelen en windmolens. Het grootste deel van dit energieverbruik bestaat uit elektriciteit, vervoer en niet in de laatste plaats warmte. 

Nog geen 6 procent, denk je misschien. Maar het is een begin. Want de komende jaren zal het percentage naar verwachting flink gaan stijgen. We doen er namelijk alles aan om meer duurzame energie te kunnen opwekken. Zo worden er forse windparken in de Noordzee gebouwd. Deze zijn zo groot van omvang dat ze duurzame energie leveren voor miljoenen Nederlandse huishoudens. 

Zelf bijdragen aan duurzame energie

De nieuwe windparken zijn een welkome aanvulling op onze duurzame bronnen. Uit onderzoek van Certiq blijkt namelijk van de duurzame energie die we nu in Nederland verbruiken slechts 12 procent afkomstig is uit Nederlandse bronnen. Meer dan 85 procent halen we dus uit het buitenland. 

Wil je zelf impact hebben op de uitbreiding van onze Nederlandse duurzamen energiebronnen? Dat kan. Check dan of de groene energie van jouw energieleverancier werkelijk van Nederlandse bodem komt. 

Dat kan heel eenvoudig. Bij de jaarlijkse energienota van jouw energiebedrijf is een een stroometiket gevoegd. Dit etiket vertelt je exact waar jouw stroom vandaan komt. Natuurlijk kun je ook online kun je de herkomst achterhalen. Neem gewoon even een kijkje op de website van jouw energieleverancier.