Ga naar overzicht

Niet overstappen kost huishoudens honderden euro's

29-07-2016 11:36

Overstappen van energieleverancier heel gewoon? Volgens cijfers van het Economisch Bureau van ING blijkt dat toch niet zo te zijn. Meer dan de helft van de consumenten, 54 procent, is in de afgelopen vijf jaar geen enkele keer overgestapt naar een andere, vaak voordeligere energieleverancier. En daarmee laten ze een flinke som geld liggen.

Overstappen naar een andere energieleverancier kan veel geld opleveren. Stap je als consument niet over, dan laat je simpelweg geld liggen. Al die huishoudens gecombineerd gaat het om honderden miljoenen euro’s, aldus het ING Economisch Bureau. Het is, zo blijkt uit het onderzoek, niet zozeer de moeite die overstappen kost (die is immers klein). Consumenten blijken overwegend het gevoel te hebben dat zij goed zitten bij hun huidige leverancier. In de praktijk blijkt dat nogal anders te zijn.

Trouwe consument 

Geen één keer overstappen in vijf jaar tijd. Dat gaat op voor 54 procent van de consumenten. Een kwart maakte één keer de overstap en slechts 21 procent bespaarde herhaaldelijk op de energierekening door meerdere malen over te stappen. Consumenten blijken daarmee nogal trouw aan hun energieleverancier. Het meest trouw is de oudere consument.

Wanneer gevraagd wordt waarom men niet overstapt, antwoord 39 procent dat ze ‘gewoon goed zitten’ bij hun huidige energie-aanbieder. 3 procent denkt dat het veel tijd kost en 6 procent denkt dat complex of moeilijk is. 

Besparing blijft liggen

Overstappen van energieleverancier moeilijk? En het kost veel tijd? De realiteit is anders. Overstappen is ronduit slim. Het kan namelijk veel geld opleveren. Energieleveranciers bieden zeer scherpe tarieven en werken vaak zelfs met welkomstcadeaus en -premies.  

Onderlinge prijsverschillen zijn er ook. Deze verschillen kunnen oplopen tot wel 200 euro per aanbieder per jaar.  Een snelle berekening laat zien dat de 54 procent van de huishoudens die niet overstappen neerkomt op zo’n vier miljoen huishoudens. Bij een gemiddelde mogelijke besparing van 50 tot 100 euro betekent dit dat we samen zo’n 200 tot 400 miljoen euro aan energiekosten laten liggen.

Overstappen: snel en eenvoudig 

Overstappen kost maar weinig tijd. We moeten alleen beseffen dat een besparing snel en eenvoudig te realiseren is en dat we die besparing als consument verdienen. In alle betekenissen van het woord. Besparen begint bij energie vergelijken. En dat kan eenvoudig via de module op onze website bijvoorbeeld.

 

Bron: ING