Ga naar overzicht

Independer nu helemaal eigendom van Achmea

19-05-2016 11:46

De populaire vergelijkingssite is sinds kort helemaal in handen van zorgverzekeraar Achmea. Independer, dat als sinds 1999 opereert als onafhankelijk vergelijkingssite voor onder meer onder meer zorgverzekeringen, inboedelverzekeringen, autoverzekeringen en reisverzekeringen, werd in 2011 al voor een deel door Achmea overgenomen. Recentelijk werd echter bekend gemaakt dat Achmea Independer nu helemaal eigendom is van Achmea, zo meldt de Telegraaf

Independer geeft betalende verzekeraars voorrang

Independer wordt er door meerdere zorgverzekeraars van beschuldigd op een - voor de buitenwereld - niet-transparante manier haar vergelijkingsresultaten weer te geven, aldus NRC. Zo zou de website zorgverzekeraars die geen commissie betalen aan het bedrijf niet automatisch weergeven in de vergelijkingsmodule. Ook de top drie van goedkoopste polissen zou niet duidelijk te herleiden zijn.

Independer draagt sinds de oprichting het keurmerk Objectief Vergelijken. Dit keurmerk wordt alleen toegekend als je voldoet aan de richtlijnen omtrent vertrouwbare, objectieve vergelijkingsresultaten, transparantie dienstverlening en klantgerichte advisering. Sinds de overname van Achmea worden er echter een hoop vraagtekens gezet bij de onafhankelijkheid van de site. Van een overname van Achmea wordt in eerst instantie dan ook niet of nauwelijks gesproken.

Sinds de gedeeltelijke overname die in 2011 in gang is gezet, probeert Independer haar objectiviteit aan te tonen door aan te geven dat het aantal polissen van Achmea in de eigen vergelijker een stuk lager is dan in de rest van de markt. Volgens Independer blijft de onafhankelijk van de site dan ook onaangetast. Om deze woorden kracht bij te zetten, stelt het bedrijf een onafhankelijke raad van toezicht aan, die erop toe moet zien dat Independer de klant centraal blijft stellen. Het bedrijf is dus financieel inderdaad afhankelijk van Achmea, maar claimt verder niets aan de onafhankelijke werkwijze te willen veranderen.

Verdienmodel Independer

Er wordt dus sterk getwijfeld aan de authenticiteit van het verdienmodel van Independer. Independer geeft dan ook toe dat de top drie die zij hanteert inderdaad bestaat uit verzekeraars waarmee het bedrijf een contract heeft afgesloten en een commissie van ontvangt, maar directeur Ruud Martens ontkent dat financiële motieven een rol spelen bij de verdere advisering. Achmea wordt dan ook op geen enkele manier bevoordeeld. Martens geeft aan dat Independer hoofdzakelijk geld verdient met het aantal overstappers dat via Independer overstapt naar een andere verzekeraar. Hoe meer overstappers, hoe meer geld Independer ontvangt: dit kan wel oplopen tot 100 euro per overstapper.

Independer opzeggen

Al met al verzamelt Independer met deze onafhankelijkheidsperikelen geen zieltjes. Zo scoort het bedrijf volgens Trustpilot, de toonaangevende website voor reviews van gebruikers, slechts een schamele 4.0 op een schaal van 10.0. Er zijn echter genoeg alternatieven om gemakkelijk te kunnen overstappen van zorgverzekeraar. Verlaagjemaandlasten.nl helpt je graag met het overstappen naar een andere verzekeraar. Maak gebruik van onze online vergelijkingsmodule en stap vandaag nog over naar een andere verzekeraar.