Innovatief zonnepaneel haalt energie uit regendruppels
Energie opwekken uit vallende regendruppels? Het is onderzoekers van de Soochow University in China gelukt. Zij ontwikkelen een nieuw type zonnepanelen dat de beweging van vallende regendruppels omzet in energie. De Britse krant The Guardian kwam deze week met het mooie duurzame nieuws.
De nieuwe uitvinding maakt zonnepanelen ook op bewolkte dagen en zelfs s’ nachts tot een effectieve duurzame oplossing. Mits het regent uiteraard. Met deze nieuws stap in duurzame energieopwekking worden zonnepanelen nog rendabeler. En dat is goed nieuws, zeker ook met oog op het Energieakkoord.
Hogere energieopbrengst uit zonnepanelen
Het nieuwe hybride zonnepaneel weet, dankzij twee transparante polymeerlagen, kinetische energie uit vallende regendruppels op te wekken. Zodra de druppels op deze kunststoflagen vallen, wrijven deze tegen elkaar aan. Hierdoor ontstaat elektrische lading.
Volgens The Guarian is de technologie op zich niet nieuw. Eerder al werd kinetische energie al gebruikt om de energieopbrengst uit zonnepanelen naar een hoger niveau te tillen. De onderzoekers van de Soochow University maakten de techniek echter een stuk simpeler én veel efficiënter.
Meer duurzame toepassingen
De vereenvoudiging van de techniek heeft volgens Baoquan Sun van de Soochow University grote voordelen. “Ons nieuwe design is echt een flinke stap vooruit. De techniek is compacter en simpeler. Daarmee worden de nieuwe zonnepanelen een stuk lichter dan hun voorgangers. Een lichtgewicht oplossing is juist voor daken en balkons natuurlijk een uitkomst.”
De onderzoekers gaan nog een stap verder in de ontwikkeling. In de toekomst hopen zij de techniek toe te passen in mobiele en flexibele producten. Zij denken daarbij mee aan kleding die tijdens het dragen - en dus door de wrijving - duurzame elektriciteit opwekt.
De onderzoekers verwachten het eerste prototype van de nieuwe, lichte kinetische zonnepanelen over drie tot vijf te onthullen.